USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Деградація Запорізької АЕС поглиблюється, станція вкотре опинилася на межі блекауту, – "Енергоатом"

Через російські обстріли напередодні пошкодилася зовнішня повітряна лінія
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту. А деградація найбільшої АЕС в Європі поглиблюється, інформує пресслужба "Енергоатому".

У компанії повідомляють, що 22 серпня через російські обстріли пошкодилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна". Через неї тимчасово окупована атомна електростанція отримувала живлення від української енергосистеми, щоб забезпечити власні потреби.

Поки що ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою тільки однією лінією електропередачі. Якщо пошкодиться і ця лінія, то буде аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива електростанції.

"Під "управлінням" російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації. А відсутність кваліфікованого персоналу та перетворення станції на військову базу ускладнює безаварійну експлуатацію", – йдеться в дописі.

Від початку окупації 4 березня 2022 року ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

"Запорізька АЕС повинна невідкладно перейти під контроль України, а російські військові мають залишити станцію. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки в Європі", – наголосили в "Енергоатомі".

Новини за темою: РФ зареєструвала військову частину на території окупованої ЗАЕС

Слід нагадати, що ввечері 11 серпня мешканці Нікополя помітили пожежу на території Запорізької атомної електростанції. Президент Володимир Зеленський підтвердив це та назвав пожежу черговою провокацією окупантів.

Через кілька днів експерти Міжнародного агентства з атомної енергії відвідали ЗАЕС після пожежі, яка сталася 11 серпня. Втім, фахівцям не вдалося встановити точної причини пожежі, також вони не змогли знайти залишків шин чи уламків дронів.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом