USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Пожежа на ЗАЕС: Експерти МАГАТЕ поки не змогли встановити причину

Окупанти не надали експертам доступу до розподілу водяного сопла і басейну холодної води
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії відвідали Запорізьку атомну електростанцію після пожежі, яка сталася 11 серпня. Про це йдеться у заяві МАГАТЕ.

Зазначається, що експертам не вдалося встановити точної причини пожежі, також вони не знайшли залишків шин чи уламків дронів.

"Під час візиту команди до охолоджувальної вежі було встановлено, що пошкодження, скоріше за все, було зосереджене у внутрішній частині башти на рівні водорозподільного сопла, розташованого на висоті приблизно десяти метрів", – йдеться в повідомленні.

Також у МАГАТЕ кажуть, що попросили про доступ до рівня розподілу водяного сопла і до басейну холодної води, який є основою градирні, але експертам не дали доступу до цих двох місць нібито із міркувань безпеки.

Загалом, за висновком експертів, ядерна безпека станції не постраждала, оскільки градирні зараз не експлуатуються, вони не потрібні як частина механізму охолодження реакторів, які перебувають у стані "холодного зупину".

Радіоактивних матеріалів біля градирень, розташованих приблизно за 1,5 кілометра від реакторних блоків ЗАЕС, теж немає.

Передісторія

Нагадаємо, ввечері 11 серпня мешканці Нікополя помітили пожежу на території Запорізької атомної електростанції.

Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко сказав, що, попередньо, росіяни запалили велику кількість шин у градирнях ЗАЕС. І ймовірно, загарбники це зробили з метою провокації або щоб залякати українців.

Згодом президент України Володимир Зеленський підтвердив це та назвав черговою провокацією окупантів.

За всю ніч радіаційний фон не погіршувався.

Версія РФ

У Росії традиційно заявили, що пожежа на ЗАЕС виникла через нібито "удар ЗСУ". Після чого нібито спалахнули охолоджувальні системи атомної електростанції.

Що казали в МАГАТЕ?

Агентство відреагувало на пожежу на Запорізькій атомній електростанції. Там стверджують, що їхні експерти бачили сильний темний дим на півночі об'єкта, а перед цим нібито чули "численні вибухи".

Крім того, вони кажуть, що ЗАЕС поінформувала представникам МАГАТЕ про ймовірну атаку дрона на одну з градирень, розташованих на території станції. Не уточнюється, хто саме від станції повідомив про це, але, найімовірніше, йдеться про окупантів.

Окупація ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року.

З того часу через російські навмисні обстріли атомна електростанція залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
У Португалії спалахнули масштабні пожежі, є загиблі У Португалії спалахнули масштабні пожежі, є загиблі
Окупанти стратили українського військового, встромивши меч йому в груди Окупанти стратили українського військового, встромивши меч йому в груди
Путін наказав збільшити чисельність армії до 1,5 млн осіб: У ISW пояснили, навіщо це Кремлю Путін наказав збільшити чисельність армії до 1,5 млн осіб: У ISW пояснили, навіщо це Кремлю
Ідентифіковано генерала РФ, який наказував захопити Харків Ідентифіковано генерала РФ, який наказував захопити Харків