USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

РФ зареєструвала військову частину на території окупованої ЗАЕС

В росреєстрі обмежений доступ до даних про керівника військової частини
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Росія зареєструвала в тимчасово окупованому Енергодарі військову частину Росгвардії за адресою вул. Промислова, 133, що співпадає з адресою Запорізької атомної електростанції. Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Зазначається, що в росреєстрі обмежений доступ до даних про керівника військової частини. Натомість є дані про засновника.

Засновником є Федеральна служба військ Національної гвардії РФ.

Журналісти уточнюють, що таким чином Росія намагається легітимізувати перебування своїх військових на території станції.

Окупація ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

У липні 2023 року російські окупанти після переведення в "гарячий зупин" четвертого енергоблока Запорізької АЕС охолодили п'ятий енергоблок.

Станція має шість легководних ядерних реакторів і виробляла майже половину електроенергії країни, отриманої від атомної енергетики, та більше п'ятої частини загальної електроенергії, виробленої в Україні.

У жовтні 2022 року Путін видав "указ" про незаконне привласнення Росією Запорізької атомної електростанції.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції