USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Провокація РФ: Окупанти влаштували пожежу на ЗАЕС, радіаційний фон нині в межах норми

Ситуацію поблизу Запорізької атомної електростанції посилено моніторять
ЗАЕС пожежа
Пожежа на ЗАЕС
Джерело: Володимир Зеленський

Росіяни влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. Президент України Володимир Зеленський назвав це черговою провокацією окупантів.

Глава держави заявив, що наразі показники щодо радіації в нормі. Однак ситуація на ЗАЕС не може бути в нормі, поки її незаконно контролюють російські терористи та використовують для шантажу і України, і всієї Європи та світу.

"Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу. Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати", – зауважив Зеленський.

При цьому наголосив, що тільки український контроль над Запорізькою електростанцією "може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки".

Також голова Дніпропетровської ОВА Лисак попросив місцевих зберігати спокій. Наголошує: Росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу та залякування.

А пожежа, яку влаштували сьогодні окупанти на території Запорізької АЕС, – чергове тому підтвердження.

"Щодо ситуації в Нікополі, тримаємо на контролі. Всі відповідальні служби задіяні. Заміри повітря показали, що рівень радіації не перевищений", – зазначив він.

Водночас міністр МВС Ігор Клименко повідомив, що станом на 22:30 змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не зафіксовано, радіонуклідів техногенного походження не виявлено.

"Посилено моніторимо ситуацію поблизу ЗАЕС. Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативному режимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону", – сказав глава відомства.

Тим часом розсЗМІ пишуть, що окупанти намагаються перекласти вину за пожежу на ЗАЕС на Україну. Це вже традиційно. Офіційних коментарів наразі не було.

Що передувало?

Зазначимо, сьогодні ввечері мешканці Нікополя помітили пожежу на території Запорізької атомної електростанції.

Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко сказав, що, попередньо, росіяни запалили велику кількість шин у градирнях ЗАЕС. І ймовірно, загарбники це зробили з метою провокації або щоб залякати українців.

Новини за темою: РФ зареєструвала військову частину на території окупованої ЗАЕС

Окупація ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року.

З того часу через російські навмисні обстріли атомна електростанція залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом