USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як українці споживають інформацію про Україну за кордоном, - дослідження ОПОРА

Опитування провели серед 2 тис. українців, які проживають у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії
новини 2
Джерело: відкриті джерела

Громадянська мережа ОПОРА опублікувала дослідження "Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном". Дослідників цікавило, як та з яких джерел отримують інформацію українці в семи країнах, зазначено в опитуванні.

Так, опитування провела соціологічна група "Рейтинг" з 8 квітня до 19 травня 2023 року серед 2 тис. українців, які проживають у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

"Також опитали тисячу українців про залученість та інтерес до політичного та громадського життя України та провели 43 глибинних інтерв’ю на ці теми", - повідомили соціологи.

Зацікавленість подіями в Україні

Більшість респондентів цікавляться подіями в Україні:

  • 82 % — на загальнонаціональному рівні;
  • 74 % — на місцевому.

Найбільше стежать за новинами в Україні респонденти з Ізраїлю (73 %). Найменше — в Угорщині (51 %). В інтервʼю деякі респонденти вказують на втому від новин.

Українці за кордоном споживають інформацію в:

  • месенджерах — 50 %;
  • соцмережах — 47 %;
  • на новинних вебсайтах — 23 % ;
  • на YouTube — 22 %;
  • від родичів, друзів чи знайомих — 22 %;
  • на телебаченні — 8 %;
  • на радіо — 1 %.

Друковані газети та журнали українці за кордоном майже не використовують.

У різних країнах приблизно однаковий розподіл користувачів між різними джерелами інформації. Водночас у Великій Британії та Німеччині понад 60 % опитаних надають перевагу месенджерам, а в Чехії, Угорщині, США та Ізраїлі понад 40 % — соцмережам.

Вікова категорія

68 % респондентів серед молоді отримують інформацію з месенджерів. 55 % — із соцмереж. З віком користування цими медіамайданчиками зменшується, однак до 50 років опитані все ще схильні використовувати месенджери (52 %) та соцмережі (44 %).

Старші люди (понад 51 рік) частіше отримують інформацію про Україну з:

  • новинних вебсайтів — 34 %;
  • YouTube — 28 %;
  • телебачення — 14 %.
Новини за темою: У світі стали уникати новин, менше читають про Україну і переходять у TikTok, – звіт Інституту Reuters

Типи контенту

Телебачення (69 %) та новинні сайти (62 %) використовують для перегляду новин. 38 % опитаних надають перевагу новинним каналам у месенджерах (26 % — каналам конкретних медіа, 21 % — авторським каналам аналітиків, експертів, блогерів).

У соцмережах респонденти (по 33 %) переглядають новини від медіа та дописи політиків, експертів, блогерів.

На YouTube 67 % опитаних обирають інтерв’ю, відео експертів і блогерів. 23% — новини.

Фейки та дезінформація

Щонайменше чверть респондентів бачили неправдиву інформацію про Україну.

Найменше фейків помічали люди з США та Великої Британії, більше — з країн Європи, найбільше — з Ізраїлю.

Кожен десятий натрапляв на неправдиву інформацію про Україну на міжнародних медіаресурсах, кожен шостий — на українських.

Самостійніше не перевіряє сумнівні повідомлення, а "просто знає, що це брехня чи маніпуляція". Лише третина респондентів перевіряє інформацію в інших джерелах — переважно молодь.

Більшість фейків про Україну, за оцінками опитаних, стосується української армії — 53 %, а влади — 38 %.

Неправдива інформація про українських мігрантів мало поширена за кордоном і спрямовується переважно на іноземних користувачів, тоді як на українців та росіян спрямовують фейки про ЗСУ й українську владу.

Новини за темою: Росія з усіх сил генерує істеричні фейки, однак вони не дають потрібних Кремлю результатів, – експерт
Читайте також:
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості
Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ