USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Чи всі "слони" не люблять Україну?

Періодично у ЗМІ з'являються серйозні сигнали щодо майбутньої політики США стосовно допомоги Україні у війні. Практично всі вони пов'язані з республіканцями, які серйозно розраховують на перемогу на наступних президентських виборах. Давайте спробуємо розібратись в останніх, так би мовити, тенденціях
Не брать
Джерело: UWN

У листопаді 2022 року у США відбулися вибори до Конгресу, які дещо переформатували політичні позиції обох головних партій країни. За їхніми результатами склалася наступна ситуація: Республіканська партія з невеликою перевагою отримала контроль над Палатою представників (221 проти 213), Демократична партія з такою ж невеликою перевагою зберегла контроль над Сенатом (50 проти 49). 

Таким чином, незважаючи на цілком пристойні результати демократів на фоні складної ситуації всередині країни, голос республіканців щодо політики США в цілому став дещо потужнішим. І він явно не надто сподобався українцям. 

"Війна з Росією в Україні не в інтересах США"

Це головний наратив тієї частини республіканців, які критикують нинішній рівень допомоги Штатів для України. В першу чергу йдеться про так званих трампістів – ультраправе крило партії, яке орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа. Який своєю чергою планує повернутись у президентське крісло вже у 2024 році (для цього, правда, йому ще треба виграти праймеріз, що легше, та перемогти Байдена, що дещо важче, – ред.). 

Кілька прикладів

У квітні цього року група сенаторів-республіканців, серед яких, наприклад, скандально відома трампістка та прихильниця теорії змови QAnon Марджорі Тейлор Грін, написали спільного листа до Байдена. Його основний лейтмотив: припинити допомогу Україні "у такому форматі, як це було до цього часу". 

"Почався другий рік війни, але осяжного кінця не видно, як і немає чіткої стратегії, як її завершити. Проксі-війна з Росією в Україні не в інтересах США і загрожує ескалацією, яка може вийти з-під контролю", – пишуть автори листа.

Вони вважають, що нинішня стратегія адміністрації Байдена веде "до ескалації та ще більшого насильства та збільшує загрозу прямого зіткнення з Росією".

Сенатори наголосили, що будуть виступати проти усіх подальших пакетів допомоги, "якщо вони не будуть прив'язані до чіткої дипломатичної стратегії, спрямованої на швидке завершення війни". 

Вчора 20 липня Сенат більшістю голосів відхилив поправку, ціллю якої було пов'язати військову допомогу Україні з витратами членів НАТО на оборону. Пропозицію сенатора-республіканця Майка Лі підтримали лише 13 республіканців. 

Сам Трамп уже кілька разів висловився щодо війни в Україні. По-перше, заявив, що закінчить війну за 24 години, запропонувавши Зеленському та Путіну домовитись. 

"Я дуже добре знаю Зеленського і я дуже добре знаю Путіна, навіть краще. І у мене були хороші стосунки, дуже хороші з ними обома. Я б сказав Зеленському: "Досить. Ви повинні укласти угоду. Я б сказав Путіну: якщо ви не укладете угоду, ми дамо їм дуже багато. Ми дамо [Україні] більше, ніж вони коли-небудь отримували, якщо доведеться. Я укладу угоду за один день. За один день", – сказав він.

По-друге, зазначив, що вимагатиме від Європи заплатити за зброю для України

"Я попрошу Європу відшкодувати нам витрати на відновлення запасів озброєнь, відправлених в Україну. Вони повинні робити це вже зараз, але Джо Байден занадто слабкий, його не поважають, і він навіть не може просити про це", – уточнив Трамп. 

"Я голосував за допомогу Україні і я підтримую допомогу Україні"

Це відповідь спікера Палати представників Конгресу США Кевіна Маккарті на запитання російського журналіста, озвучена ним під час пресконференції в Єрусалимі у травні.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл привітав позицію спікера Маккарті і наголосив, що підтримка України є в прямих інтересах Вашингтона.

"Спікер поставив на місце російського журналіста і змусив його замовчати. Він нагадав усім про свою стабільну підтримку допомоги для України та про зобов’язання республіканців допомогти нашим друзям перемогти.

Республіканці – це партія, яка представляє американську силу як вдома, так і за кордоном. Це стосується і боротьби з тими, хто хоче бути тиранами, які вторгаються в суверенні країни, вбивають невинних людей і ставлять під загрозу базові національні інтереси Сполучених Штатів", – заявив Мітч Макконнелл.

При цьому зазначив, що:

"Озброєння України для самооборони є прямою інвестицією у національну безпеку Америки. Коли хоробрі українці принижують російську армію на передовій, це послаблює головну загрозу безпеці та економічному процвітанню країн Заходу. Тим часом наша власна обороноздатність зміцнюється! Значна частина безпекової допомоги, виділеної Україні, фактично фінансує виробництво нових передових можливостей для армії США та підтримує добре оплачувану роботу для кваліфікованих американських робітників у нас вдома".

Давайте згадаємо і найближчого конкурента Трампа у Республіканській партії – губернатора Флориди Рона ДеСантіса. Який спочатку заявляв, що підтримка України не в інтересах США. А потім говорив, що його неправильно зрозуміли. 

Він зазначив, що Росія не мала права вторгатися в суверенну країну. А ще додав, що використав "недоречне формулювання" у словах про "територіальну суперечку". І зовсім не мав на увазі, що Росія "може захоплювати Україну чи погрожувати НАТО". 

"Безперечно, Україна має право на цю територію. Якби можна було клацанням пальців щось змінити, я 100% повернув би ці території Україні", – сказав губернатор Флориди.

Ну а Путіна він назвав воєнним злочинцем, якого треба притягнути до відповідальності. 

Буде важче, але безнадійною ситуація не виглядає. Принаймні поки що

У республіканців, як зрештою, і в демократів є багато фракцій всередині самої партії. Внутрішньопартійна боротьба триває постійно, і як результат – робити висновки за заголовками "Республіканці вимагають..." – це не надто хороша ідея. Особливо на фоні повномасштабної війни. 

Всередині Республіканської партії є ряд достатньо високопоставлених партійців, які дотримуються ідеї продовження підтримки України у війни з Росією. Це зовсім не значить, що буде легко, ні. Очевидно, що у разі перемоги їхнього кандидата на виборах ця допомога буде йти дещо важче, її "обкладуть" перевірками та моніторингом. Але говорити про те, що вона припиниться, – зарано. Зрештою, згадайте минуле президентство Трампа і побоювання щодо того, що він просто визнає Крим російським. Цього не сталося. Зате ми вперше отримали "Джавеліни". 

 

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні