USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Трампіст проти Трампа. Хто такий Рон ДеСантіс і чому українцям варто запам'ятати це прізвище

Праймеріз у Республіканській партії будуть або дуже цікавими, або зовсім ні. Важливим є поява саме першого варіанту, оскільки ще відносно недавно здавалося, що у республіканців є лише один кандидат і його місце непорушне
Десантіс Трамп
Джерело: UWN

Губернатор штату Флорида Рон ДеСантіс у середу, 24 травня, офіційно повідомив про те, що висуває свою кандидатуру на вибори президента США, які відбудуться у 2024 році. 

Його називають єдиним кандидатом, у якого є шанси перемогти Дональда Трампа на первинних виборах та номінуватися від Республіканської партії на фінальну боротьбу з Джо Байденом за Білий дім. 

Причин є декілька, про них ми поговоримо трохи нижче. Для початку давайте знайомитись. 

Хто такий Рон ДеСантіс? 

Джерело: відкриті джерела

Народився 14 вересня 1978 року. Тобто молодший за того ж Трампа на 32 роки. Навчався в Єлі, там був капітаном університетської бейсбольної команди. Пізніше закінчив Гарвардську юридичну школу, а далі була армія. 

ДеСантіс потрапив до Іраку, де був юрисконсультом елітних "морських котиків" SEAL Team One. 

Далі – повернення та посада спецпомічника прокурора США в прокуратурі Середнього округу Флориди. Був призначений судовим захисником до свого почесного звільнення з дійсної військової служби у лютому 2010 року. Одночасно очолював резервну комісію в Корпусі генерального прокурора резерву ВМС США.

А далі була політика. 

ДеСантіс-політик

Джерело: відкриті джерела

У 2012 році був обраний членом Палати представників США від 6-го округу Флориди, набравши 57,3% голосів. Переобирався у 2014 році (62,5% голосів) та 2016 році (58,6%).

У січні 2018 року заявив, що балотується на посаду губернатора Флориди. І переміг представника Демократичної партії Ендрю Гіллума. Правда, переміг з пригодами, оскільки голоси через мінімальний розрив між кандидатами довелося перераховувати. У результаті ДеСантіс отримав 49,6%, а його перевага над Гіллумом склала лише 0,4%.

У 2022 році він переобрався на другий строк, набравши величезні 59,4% голосів. Власне, саме з цього моменту в американському суспільстві заговорили про ДеСантіса не просто як про губернатора, а як про майбутнього кандидата в президенти. 

Чому? 

Джерело: відкриті джерела

На пік своєї популярності ДеСантіс вийшов під час пандемії COVID-19. Незважаючи на те, що на самому початку він ввів карантин по всьому штату, далі почав відмовлятися від цієї ідеї і послаблювати обмеження.

До липня 2020 року, коли кількість випадків захворювання різко зросла по всій країні, він наказав знову відкрити школи.

Послаблення були по всіх фронтам. Носіння масок – за бажанням. Замість загальної самоізоляції – двотижневий карантин для тих, що прибули з охоплених епідемією штатів.

"Наказавши людям сховатися вдома, ви прирікаєте сотні тисяч жителів Флориди на втрату роботи", – пояснював тоді ДеСантіс. 

Ось що в травні 2020 року писав Washington Post:

"Модель, розроблена Інститутом показників та оцінки здоров'я при Вашингтонському університеті, передбачала майже 7000 смертей у штаті до серпня, хоча це число коливатиметься залежно від рівня соціального дистанціювання. На цей момент зареєстровано менше ніж 2000 смертей. Лікарні не перевантажені. І є великий надлишок апаратів ШВЛ, які не використовуються. 7 травня штат отримав 20 000 тестів і виявив, що лише 358 осіб, менше ніж два відсотки, дали позитивний результат.

До честі ДеСантіса, навіть зберігаючи штат відкритим, він зробив деякі ранні дії, які, ймовірно, запобігли поширенню вірусу: розширив можливості штату з проведення тестів на коронавірус, обмежив коло осіб, які могли відвідувати будинки для людей похилого віку, та призупинив несуттєві лікарняні процедури".

До лютого 2021 року він мав загалом позитивний рейтинг схвалення – від 51% до 64%. У травні 2021 року підписав закон, який забороняє підприємствам, школам, круїзним лайнерам та державним організаціям вимагати докази вакцинації.

Чи правильно вчинив ДеСантіс? В США щодо цього досі йдуть суперечки. Проте факт залишається фактом – республіканським виборцям його підхід дуже сподобався.

"Міні-Трамп". Погляди політика ДеСантіса

Джерело: відкриті джерела

Республіканець-консерватор. Трампіст (тобто погляди у ДеСантіса і Трампа з багатьох питань збігаються).

Жорстка позиція у питаннях гендерної ідентичності, викладання у школах расових питань, а також щодо абортів (категорично проти).

"Не кажи "гей" 

Один із яскравих прикладів політики ДеСантіса. Йдеться про заборону вчителям штату розповідати дітям про сексуальну орієнтацію. На думку ЛГБТ-активістів, цей закон може призвести до порушення прав ЛГБТ-учнів, але він таки був ухвалений. ДеСантіс також підписав закон, що забороняє державне та федеральне фінансування програм різноманітності, справедливості та інклюзивності у державних коледжах та університетах.

Аборти

ДеСантіс підписав закон, який забороняє аборти після шести тижнів, за винятком випадків, коли вагітність загрожує здоров'ю матері, є результатом зґвалтування або інцесту та не перевищує 15 тижнів. Він одноосібно звільнив обраного прокурора, який пообіцяв не звинувачувати людей, які перебувають під новими обмеженнями на аборти у Флориді.

"Дісней"

Ще один відомий момент з біографії ДеСантіса. "Дісней" виступив проти закону "Не кажи "гей". Після чого чиновники у Флориді анулювали дві угоди, які надавали корпорації великий контроль над розширенням курортного комплексу.

У відповідь ДеСантіс отримав судовий позов з обвинуваченням у "цілеспрямованій кампанії відплати з боку уряду", розгляд якого триває дотепер.

Що ще? 

Активно критикував політику Обами, зокрема її імміграційну частину та тему про обов'язкове медичне страхування. 

Виступає проти контролю над зброєю, заявляючи, що "дуже рідко обмеження на вогнепальну зброю торкаються злочинців. Насправді вони стосуються лише законослухняних громадян".

ДеСантіс та Україна

Поки що все вийшло досить скандально. У березні цього року ДеСантіс назвав війну Росії проти України "територіальною суперечкою". І наголосив, шо "подальше втягування" США в неї "не є життєво важливим національним інтересом" Штатів. 

Губернатора Флориди після цих слів різко розкритикували. І він почав вибачатися та уточнювати свої слова. Зокрема, ДеСантіс зазначив, що Росія не мала права вторгатися в суверенну країну.

А ще додав, що використав "недоречне формулювання" у словах про "територіальну суперечку". І зовсім не мав на увазі, що Росія "може захоплювати Україну чи погрожувати НАТО". 

"Безперечно, Україна має право на цю територію. Якби можна було клацанням пальців щось змінити, я 100% повернув би ці території Україні", – сказав губернатор Флориди.

Ну а Путіна він назвав воєнним злочинцем, якого треба притягнути до відповідальності. 

Шанси? 

Прямо зараз – не дуже. У травні, наприклад, було оприлюднено опитування Morning Consult. Симпатії республіканських виборців були на стороні Трампа, його висунення підтримали 61% опитаних. ДеСантіса – 18%. 

Опитування HarrisX, проведене від імені Центру американських політичних досліджень Гарвардського університету, також показало, що Трамп має значну перевагу. Згідно з опитуванням, як пише Newsweek, Трамп є кращим кандидатом у президенти для 58 відсотків виборців-республіканців проти 16 відсотків для ДеСантіса.

Окремо опитування 1500 американських виборців, проведене спеціально для Newsweek 17 травня, показало, що Трампа підтримують 77 відсотків ймовірних виборців-республіканців. ДеСантіса- лише 8 відсотків. 

Проте до виборів ще довго. І як показує практика американських виборів, за цей час може багато що змінитись. Тим більше звання "єдиного реального суперника Трампа" у ДеСантіса прямо зараз навіть опитування не відберуть. Просто тому, що інших кандидатів підтримують значно менше виборців. 

 

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США