USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна та союзники розробили три моделі трибуналу над окупантами

Один із варіантів містить ризики звуження юридичної оцінки триваючої агресії до рівня "міждержавного конфлікту"
Путін і Лукашенко
Джерело: відкриті джерела

Україна і країни-партнери розробили три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу по злочину російської агресії. Про це повідомив заступник голови Офісу президента, координатор робочої групи зі створення спеціального міжнародного трибуналу Андрій Смирнов.

Серед варіантів: 

  1. Створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції ГА ООН.
  2. Створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.
  3. Створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України), із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження у Європі, міжнародна підтримка).

"Якщо коротко, перші два варіанти є прийнятними і дійсно продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинцях. Третій, гібридний варіант, містить ризики звуження юридичної оцінки триваючої агресії до рівня "міждержавного конфлікту", – зазначив Смирнов.

За його словами, світові потрібен територіально максимально широкий міжнародний інститут відповідальності за агресію з максимальним рівнем легітимності і визнання. 

Що було раніше

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. З повним текстом можна ознайомитися тут.

19 січня резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України ухвалив Європейський парламент.

Читайте також:
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів