USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Європарламент ухвалив створення трибуналу за агресію проти України

Для розслідування злочинів Росії знадобиться окрема будівля
Гаагський трибунал
Джерело: відкриті джерела
Європейський парламент сьогодні ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України. Про це повідомляє "Укрінформ"

"За" цей документ проголосували 472 депутати, "проти" – 19, утрималися 33 європейських політики.

"Європейський парламент… підкреслює необхідність та невідкладність лідерства європейських інституцій та країн-членів у створенні спеціального додаткового трибуналу для засудження злочину агресії проти України, що був скоєний політичним та військовим керівництвом Російської Федерації та її союзників; вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями за підтримки Генеральної Асамблеї ООН", – йдеться у документі.

На думку депутатів, такий шлях дій дозволить усунути прогалини у міжнародному кримінальному законодавстві, при цьому діяльність новоствореного трибуналу має ґрунтуватися на принципах та стандартах Міжнародного кримінального суду (МКС) та Римського статуту.

Європейські політики закликали ЄС та його країни-члени у взаємодії із партнерами та регіональними організаціями, такими як Рада Європи, утворити "коаліцію доброї волі" для здійснення міжнародного правосуддя та просування у боротьбі з безкарністю Росії за скоєння агресії. У цьому контексті депутати привітали пропозицію президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо утворення спеціального трибуналу для засудження злочину агресії проти України.

Що було раніше 

4 січня міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення спецтрибуналу для Росії. Враховуючи скільки воєнних злочинів уже було зареєстровано та розслідується в Україні, для цього знадобиться окрема будівля.

Відповідну пропозицію внесено лідеркою партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург. Вона зазначила, що міськрада має зробити все можливе для підтримки створення спецтрибуналу та підготуватися до його розміщення у місті.

"Гаага – міжнародне місто миру та справедливості, тут уже розташовано МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні", – заявила лідерка партії VVD.

Ван Бастен Батенбург наголосила, що пропозицію підтримала майже вся міськрада. За її словами, найімовірніше, для цього знадобиться чимало часу, щоб створити достатню міжнародну підтримку для створення трибуналу, а потім для того, щоб він почав свою роботу.

"Ми повинні переконатися, що як тільки спеціальний трибунал буде офіційно створено, зали суду, офіси тощо будуть готові до використання, щоб правосуддя могло здійснитися", – додала вона.

При цьому припустила, що для розташування спецтрибуналу знадобиться окреме приміщення. Ймовірно, для цього згодяться офіси та зали судових засідань трибуналів щодо Руанди та Югославії, які наразі завершують свою роботу.

Лотте ван Бастен Батенбург також нагадала, що 30 листопада 2022 року Єврокомісія запропонувала створити спеціалізований незалежний трибунал або спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець