USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Чого чекати від Мюнхенської конференції-2023: Подробиці

Мюнхенська конференція
Джерело: DW

В Німеччині 17 лютого стартує Мюнхенська конференція з безпеки. Традиційно світові лідери обговорюватимуть загрози міжнародному порядку та допомогу Україні на тлі вторгнення РФ. Очікується, що в день відкриття форуму виступить президент Володимир Зеленський. Голова МЗС Дмитро Кулеба прогнозує, що Україна просуватиме в Мюнхені надання далекобійних ракет та бойових літаків.

Головне про Мюнхенську конференцію-2023

  • Мюнхенська конференція з безпеки – це платформа для обговорення проблем міжнародної безпеки та зовнішньої політики.
  • У 2023 році конференція пройде 17–19 лютого в готелі Bayerischer Hof у Мюнхені.
  • Девіз 59-ї конференції – Re:vision. Під такою ж назвою опубліковано Мюнхенський звіт із безпеки – головний дискусійний документ.
  • Ключовою темою форуму є загроза світовій безпеці на тлі російської агресії в Україні.
  • У заходах конференції візьмуть участь понад 150 високопосадовців. Загалом очікується близько 700 учасників.
  • Президент Володимир Зеленський може звернутися до учасників онлайн.
  • Делегацію від України в Мюнхені очолить глава МЗС Дмитро Кулеба.

Головні теми 

  • Війна РФ проти України. Повномасштабне російське вторгнення в Україну стало загрозою світовій безпеці.
  • Ядерний конфлікт з Іраном.
  • Ситуація в Індо-Тихоокеанському регіоні.
  • Напруженість у відносинах Заходу та Китаю.
  • Конфлікт на Близькому Сході.
  • Зміна клімату, голод та бідність у світі.

Які наративи просуватиме Україна 

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ключовою темою буде постачання далекобійних ракет та розблокування передачі бойових літаків для ЗСУ.

Також, за його словами, на MSC-2023 буде порушено питання про членство України в НАТО і пройдуть дискусії про майбутнє Росії.

Хто буде присутній на конференції

Мюнхен сьогодні очікує на зустріч понад сотню високопоставлених учасників з усього світу. Серед них 45 лідерів держав та урядів, 83 міністри закордонних справ, глави військових відомств, представники НАТО, ООН, Євросоюзу.

На MSC будуть присутні канцлер Німеччини Олаф Шольц, президенти Франції Еммануель Макрон та Польщі Анджей Дуда, британський прем'єр Ріші Сунак, лідери скандинавських країн, глава МЗС Китаю Ван І, генсек НАТО Єнс Столтенберг, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Делегація від США буде найчисленнішою за всю історію конференції. У її складі – віцепрезидент Камала Харріс, голова Пентагону Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен та представники Конгресу.

Росію цього року до участі в конференції не запросили аби не поширювати пропаганду з трибуни форуму. 

Читайте також:
Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини