USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Пентагоні підтвердили передачу Україні ракет GLSDB

Україна стане першою країною світу, в кого на озброєнні будуть ці ракети
Ракета GLSDB
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати підтвердили передачу до України ракет великої дальності до 150 кілометрів GLSDB. Про це на брифінгу заявив представник Пентагону Патрік Райдер.

В ході брифінгу у бригадного генерала запитали, чи передають ці ракети для того, щоб Україна змогла звільнити Крим.

"Ми передаємо GLSDB, які дозволять Україні відвойовувати свої території", – відповів Райдер.

Детальніше про ракети GLSDB

GLSDB, тобто Ground launched small diametеr bomb – це  бомба малого діаметра, що запускається з наземних установок. Вона є новою розробкою двох компаній: американської Boeing і шведської SAAB.

Основні характеристики GLSDB

– Маса – 130 кг

– Довжина – 1800 мм

– Дальність поразки – до 150 км

– Маса бойової частини – 93 кг

– Платформи для запуску – M270, HIMARS.

GLSDB складається з двох об'єднаних компонентів.

Перший – це серійна авіаційна бомба GBU-39, яка багато років стоїть на озброєнні армії США.

Другий компонент – двигун ракети M26 для РСЗВ натовського калібру.

Річ у тому, що ракети M26 розроблялися у 1980-х роках. Головною їх проблемою стали некерованість і мала дальність – усього 35 кілометрів. У 2000-х M26 замінили новими керованими М30А1, М30А2 та М31. До речі, саме цими ракетами оснащені українські HIMARS.

Відповідно, перед військовими постало питання утилізації ракет M26 та їх двигунів. Тож конструктори Boeing та SAAB запропонували цікаву версію їх модернізації.

За задумкою конструкторів, модернізація полягала у збільшенні ресурсу двигуна та встановлення бомби GBU-39 замість старої бойової частини. Це дозволило зробити нові боєприпаси значно дешевшими і суттєво збільшити дальність HIMARS та М270.

Фінальні випробування GLSDB пройшли у 2015 році.

Україна стане першою країною у світі, в кого буде на озброєнні GLSDB

Ракети GLSDB на сьогоднішній день не стоять на озброєнні жодної країни світу. Річ у тім, що Boeing поки не отримував замовлення на цю зброю, оскільки країни НАТО мають ракети з набагато більшим радіусом дії. До прикладу, ті ж Tomahawk або JASSM можуть вражати цілі на дальності більше ніж 1000 км.

Однак для нас ці ракети будуть надзвичайно корисні. Адже наші ЗСУ зможуть "діставати" росіян всюди по нашій території – віддалені ділянки Донецької та Луганської областей, або військові цілі в Криму.

Про плани щодо виділення ракет GLSDB Україні США говорили ще до січневого "Рамштайну". 9-те засідання "Рамштайну" відбудеться 14–15 лютого у штаб-квартирі НАТО в Брюселі. На ньому обговорюватиметься питання постачання Україні винищувачів.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович