USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Німеччина може вислати з країни понад 30 російських дипломатів

В уряді ФРН розуміють, що така масова висилка дипломатів не залишиться без відповіді Кремля
Росія Німеччина прапор
Джерело: відкриті джерела

Голова Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок хоче вислати з країни понад 30 російських дипломатів, які були акредитовані Берліном. Про це повідомляє Focus.

Органи безпеки країни повідомили, що російські дипломати намагались вербувати агентів, прикриваючись дипломатичним паспортом. Зокрема їх цікавить інформація зі сфер політики, бізнесу, науки. Також вони планували диверсії у військовій сфері та проведення інформаційних кампаній.

У Берліні переконані, що російська агентурна сітка в країні укомплектована набагато краще, ніж у часи холодної війни і налічує приблизно 160 офіцерів. Всі ці представники російських спецслужб працюють у посольствах в різних містах Німеччини.

В уряді ФРН розуміють, що така масова висилка дипломатів не залишиться без відповіді Москви.

"У відповідь Кремль оголосить небажаними ще більшу кількість німецьких дипломатів", – сказав у розмові виданню неназваний представник Міністерства закордонних справ Німеччини.

Австрія висилає дипломатів РФ через підозру у шпигунстві

2 лютого Міністерство закордонних справ Австрії повідомило, що четверо російських дипломатів з Відня оголошені персонами нон ґрата через діяльність на користь спецслужб. Про це йдеться у заяві відомства, пише "Європейська правда".

"Двоє дипломатів посольства Росії вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом. Тому вони оголошені персонами нон ґрата відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини", – йдеться у заяві.

У МЗС також зазначили, що двоє дипломатів Постійного представництва РФ при ООН "вчинили дії, несумісні з Угодою про розміщення штаб-квартири". Вони також мають залишити територію Австрії.

Усі четверо росіян мають виїхати з країни до 8 лютого.

Раніше

Суд у Швеції визнав винними у шпигунстві на користь Російської Федерації колишнього співробітника Служби безпеки та Збройних сил і його молодшого брата. Як повідомляє Reuters, слідство встановило, що вони шпигували на користь РФ протягом останнього десятиліття.

Також наприкінці січня у Словенії затримали двох іноземців, яких підозрюють в шпигунстві на користі Росії. 

За даними правоохоронців, затримані служили у російському ГРУ та діяли в рамках складної програми. Йдеться про розосереджену мережу висококваліфікованих "сплячих агентів", які переважно мають фальшиві особи та громадянства третіх країн.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ