USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Була в замурованій ніші: У Львові відреставрували ікону святого Вінкентія

Образ був цілком замальований, під шаром фарби проглядалися невеличкі фрагменти
ікона_2
Відреставрована ікона
Джерело: Суспільне

У Львівському музеї митрополита Андрея Шептицького завершили реставрацію надбрамної ікони святого Вінкентія, яку виявили після демонтажу стін і туалетів, збудованих у радянські часи. Про це розповіла "Суспільному" реставраторка Ірина Гірна.

За словами Гірної, образ у Львівському музеї митрополита Андрея Шептицького віднайшли у 2022 році над дверима, що колись були входом до келій монастиря отців-реформаторів.

"Настоятель отець Себастян наводив лад коло церкви блаженного Климента Шептицького, вичищав та розбирав будови, які набудували там під час радянського періоду. І на стіні побачив замуровану нішу та вийняв ту цеглу і відкрився образ", – сказала реставраторка.

І додала, що образ був цілком замальований, під шаром фарби проглядалися невеличкі фрагменти. Реставратори протягом минулого літа відчищали та законсервували його. Виявили, що під цією іконою є фрагменти ще більш ранніх, барокових розписів XVII століття, ймовірно, створених ще при будівництві колишнього монастиря.

Відреставрована ікона
Джерело: Суспільне

Ікону реставрували ціле літо, а на зиму законсервували. Рік спостерігали, як себе поводитимуть фарби, які використали під час реставрації. І впевнилися, що фарби не вигоріли на сонці, дощ їх не змив та через морози колір не змінився.

Новини за темою: Керівництво Андріївської церкви УГКЦ у Львові звільнять за скандальний кліп Жадана і Соловій "Серце"

"Святий Вінкентій на цій іконі усміхається. Католицькій церкві притаманні ікони, де святі усміхаються або підморгують. Католики малювали святих більш подібно до живих істот. До прикладу в церкві Андрія у Львові можна побачити образи святих та монахів, які усміхаються", – зазначила Гірна.

Раніше

У червні в французькому Луврі відкрили виставку "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві". Про це повідомляли в пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Відвідувачі виставки могли побачити чотири ікони на дереві VI та VII століть – Святий Іоанн Хреститель, Богородиця з Дитям, Святі Сергій і Вакх та Святі Платон і Гликерія. Експонування цих творів у Луврі було особливою подією ще й тому, що вони належать до рідкісних ікон, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай і зберігаються поза межами Єгипту. Створені за технологією енкаустичного живопису (стародавня техніка малювання, в якій сполучною речовиною для фарб є віск, – ред.), ці ікони є винятковими пам’ятками найдавнішого періоду в історії іконопису.

Новини за темою: ПЦУ перейшла на новий календар: Коли тепер Україна буде святкувати Великдень
Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати
Папа Римський закликав Папа Римський закликав "Україну підняти білий прапор під час переговорів з РФ": Ватикан пояснив слова понтифіка