USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

ПЦУ перейшла на новий календар: Коли тепер Україна буде святкувати Великдень

В Україні й надалі будуть дотримуватися "старої" Пасхалії
Епіфаній
Митрополит Епіфаній
Джерело: відкриті джерела
Затвердження Православної церквою України новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні Пасхалії. Про це заявив митрополит Київський і всієї України Епіфаній на брифінгу за результатами Помісного собору ПЦУ, повідомляє кореспондент UWN.

"У православних та католиків різна Пасхалія. Є відповідна комісія, створена від православних та католиків, які розглядають це питання вже тривалий час, щоб спільно святкувати Пасху. Ми дотримуємось тієї Пасхалії, яка є у православних", – зазначає предстоятель церкви.

Митрополит зауважив, що наразі ведеться діалог стосовно цього питання, але зараз Україна залишається на православній Пасхалії та буде далі святкувати Великдень разом з усім православним світом.

Митрополит зазначив, що впровадженням новоюліанського календаря ПЦУ узгодила календар свят із державою, тож церква святкуватиме Покрову 1 жовтня та Різдво 25 грудня. Інші свята, за його словами, надалі будуть поступово адаптовуватися й переноситися.

Що таке Пасхалія? 

Простими словами Пасхалія – це таблиця для визначення часу щорічного святкування Великодня та інших (таких, що змінюють залежно від Великодня свій термін) свят.

Чому в новому календарі залишається "стара" Пасхалія? 

Це свято Пасхи (Воскресіння), а також Вознесіння і П’ятдесятниця, тобто сам Великдень і свята, пов’язані з ним часовим відліком: на 40-й і 50-й день після Воскресіння Господнього. Тільки це залишається за звичним на сьогодні календарем, а все решта – змінюється. Все повністю зсувається назад на 13 днів.

Новий календар 

Помісний собор ПЦУ, що відбувся у Софії Київській, схвалив перехід на новоюліанський календар з нового церковного року, що розпочнеться 1 вересня.

Коли буде Великдень у 2024 році? 

Православний Великдень у 2024 році буде відзначатися 5 травня, католицький – 31 березня. 

Читайте також:
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року? Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року?
Лише близько 600 українських церков покинули Московський патріархат з початку війни, – Опендатабот Лише близько 600 українських церков покинули Московський патріархат з початку війни, – Опендатабот