USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В ISW проаналізували російські версії щодо збиття літаків А-50 та Іл-22

У російському інформаційному просторі здебільшого заперечували збиття літака А-50 українськими силами
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували російські версії щодо збиття російського літака А-50 і пошкодження повітряного командного пункту Іл-22М.

Аналітики нагадали: українські офіційні особи заявили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.

Також головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.

Провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що до цього удару Росія мала на озброєнні лише три літаки А-50 з шести, які перебували на озброєнні.

"Російський інформаційний простір здебільшого заперечував те, що українські війська завдали удару по літаку А-50, натомість дивним чином стверджував, що літак був знищений дружнім вогнем російської ППО", – зазначили в ISW.

Експерти вказують, що А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.

"Російське джерело, яке зосереджується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для своїх посад", – зазначають аналітики.

У звіті також йдеться, що нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії, генерал-полковник Віктор Афзалов має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.

Фахівці інституту також зазначають, що незалежно від того, чи створює відсутність у нього досвіду пілота якісь проблеми для російських повітряних операцій, що викликає сумніви, однак його досвід роботи у ППО мав би бути відповідним для того, щоб російські війська не збивали власні літаки повітряного управління.

Аналітики додають, що російське інсайдерське джерело, яке стверджує, що є дотичним до невстановленої російської структури безпеки, повідомляє, що невстановлені російські суб'єкти створили "качку" (російський термін для неправдивої заяви) про те, як російські сили збили А-50, щоб запевнити російських пілотів, що польоти над Чорним і Азовським морями все ще безпечні і що причиною інциденту була людська помилка.

"Незрозуміло, чому російські пілоти мають почуватися комфортніше з думкою про те, що їхні наземні засоби протиповітряної оборони є настільки некомпетентними", – йдеться у огляді.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не має жодної інформації про збитий літак, і порекомендував журналістам уточнити інформацію про це в Міністерстві оборони Росії.

Також аналітики ISW зазначили, що на момент публікації цього матеріалу Міноборони Росії не зробило офіційної заяви з приводу інциденту.

Нагадаємо, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет