USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В ISW проаналізували російські версії щодо збиття літаків А-50 та Іл-22

У російському інформаційному просторі здебільшого заперечували збиття літака А-50 українськими силами
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували російські версії щодо збиття російського літака А-50 і пошкодження повітряного командного пункту Іл-22М.

Аналітики нагадали: українські офіційні особи заявили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.

Також головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.

Провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що до цього удару Росія мала на озброєнні лише три літаки А-50 з шести, які перебували на озброєнні.

"Російський інформаційний простір здебільшого заперечував те, що українські війська завдали удару по літаку А-50, натомість дивним чином стверджував, що літак був знищений дружнім вогнем російської ППО", – зазначили в ISW.

Експерти вказують, що А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.

"Російське джерело, яке зосереджується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для своїх посад", – зазначають аналітики.

У звіті також йдеться, що нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії, генерал-полковник Віктор Афзалов має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.

Фахівці інституту також зазначають, що незалежно від того, чи створює відсутність у нього досвіду пілота якісь проблеми для російських повітряних операцій, що викликає сумніви, однак його досвід роботи у ППО мав би бути відповідним для того, щоб російські війська не збивали власні літаки повітряного управління.

Аналітики додають, що російське інсайдерське джерело, яке стверджує, що є дотичним до невстановленої російської структури безпеки, повідомляє, що невстановлені російські суб'єкти створили "качку" (російський термін для неправдивої заяви) про те, як російські сили збили А-50, щоб запевнити російських пілотів, що польоти над Чорним і Азовським морями все ще безпечні і що причиною інциденту була людська помилка.

"Незрозуміло, чому російські пілоти мають почуватися комфортніше з думкою про те, що їхні наземні засоби протиповітряної оборони є настільки некомпетентними", – йдеться у огляді.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не має жодної інформації про збитий літак, і порекомендував журналістам уточнити інформацію про це в Міністерстві оборони Росії.

Також аналітики ISW зазначили, що на момент публікації цього матеріалу Міноборони Росії не зробило офіційної заяви з приводу інциденту.

Нагадаємо, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону