USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Пентагон для України придбає установки Gepard майже на 120 млн доларів

Контракт виконуватимуть в Аммані (Йорданія)
Гепард
Gepard
Джерело: DW

Сполучені Штати закуплять для України системи протиповітряної оборони Gepard. Департамент оборони США повідомляє про контракт з американською компанією Global Military Products.

Договір уклали з Global Military Products на суму 118 млн доларів.

Компанія має закупити та поставити ці системи ППО Україні.

Контракт виконуватимуть в Аммані (Йорданія). Імовірно, для України підготують Gepard, які стояли на озброєнні Йорданії.

Кошти на нього виділено із "коштів на закордонні військові продажі (Ініціатива сприяння безпеці України) за 2010 фінансовий рік".

Утім, надання цих установок не буде швидким процесом – постачання заплановано на 30 травня 2024 року.

Україна в серпні отримає боєприпаси для Gepard

Україна може з серпня розраховувати на отримання боєприпасів для самохідних артилерійських установок (САУ) Gepard з Німеччини. Про це сказав під час діалогу з громадянами у Бендорфі поблизу Кобленца канцлер Німеччини Олаф Шольц.

При цьому зазначив, що нині налаштовують виробництво, однак це займе певний час.

"Зброю, яку постачає Німеччина, Україна не може використовувати для обстрілів російської території. Цих правил дотримуються й інші західні держави, які надають Україні зброю для протидії нападу РФ", – пояснив канцлер.

І додав, що потрібно робити все, аби запобігти війні між Росією та НАТО.

Новини за темою: Скільки і яку зброю передали Україні з початку повномасштабної війни з РФ. Підрахунок Bloomberg

За даними списку переданого Україні озброєння, Німеччина поставила Україні 34 установки Gepard з 6 тисячами боєприпасів і планує до передачі ще 3 установки з 300 тисячами боєприпасів.

До речі, Німеччина в грудні минулого року надала новий пакет допомоги для Збройних сил України. До нього увійшли 7 зенітних установок Gepard.

Для чого потрібні зенітні установки Gepard

Gepard став ефективною зброєю проти іранських безпілотників Shahed-136. Також його використовують для захисту української критичної інфраструктури.

Зенітна самохідна установка Gepard здатна вражати цілі, що літають на висоті до трьох кілометрів, на дистанції до чотирьох кілометрів. Для цього комплекс має у своєму розпорядженні дві скорострільні гармати Oerlicon KDA калібру 35 мм швейцарського виробництва.

Читайте також:
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
Україна посіла восьме місце за величиною військових витрат у 2023 році, – дослідження Україна посіла восьме місце за величиною військових витрат у 2023 році, – дослідження
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження