USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Блокада кордону: На словацькому напрямку збільшились черги вантажівок

При пропускній спроможності 250 автомобілів у черзі було 900 автівок
Вантажівки
Джерело: відкриті джерела

Митниця Закарпаття фіксує збільшення черг на словацько-українському кордоні за рахунок вантажівок із польського кордону, про це повідомила речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська Укрінформу.

"Станом на учора, 16 листопада, у нас на КПП "Ужгород" на словацькому кордоні було 900 машин. Черга потроху рухається – ми оформляємо 250 машин, ця цифра відображає нашу пропускну спроможність за добу. Кількість машин, які проходять кордон за день, не змінилася", – зазначила Сенгетовська.

Фури з польського кордону продовжують прибувати, тому черга на перетин кордону збільшується.

"З Волині, "Ягодина", їм потрібно проїхати додатково 600 км. Ті, хто не поїхали на "Краківець", мають додатково зробити коло в 300 км. Але там на польському кордоні водії стоять по два тижні в чергах, тут, на словацькому кордоні, можуть проїхати за три-чотири дні. Тому й їдуть сюди", – пояснила вона ситуацію.

Митники Закарпатської митниці скеровують водіїв також на угорський пункт пропуску "Тиса", де більші пропускні спроможності митниці. Але все ж більшість водіїв обирають КПП "Ужгород" на словацькому кордоні.

Наразі на Закарпатській митниці очікують, що ситуація з польським кордоном вирішиться через санкції ЄС. Інакше, вважають, ця хвиля піде далі, і до Польщі приєднаються також Словаччина та Угорщина.

Що передувало?

З початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за одну добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України вдається лише кільком десяткам транспортних засобів, при пропускній здатності в 680 автівок.

Напередодні речник ДПСУ Андрій Демченко розповів в ефірі UWN, що станом на ранок 16 листопада в чергах на території Польщі знаходилось загалом близько 2,4 тисячі вантажівок, які очікують на можливість подальшого руху в напрямок території України. Половина з них (1,2 тис. автомобілів) – на напрямку пункту пропуску "Ягодин". Решта – на напрямку" Краківець" та "Рава-Руська". Такі ускладнення руху додають навантаженості і на інші пункти пропуску, які є на кордоні з Польщею.

Перемовини між українською та польською сторонами не змінили ситуацію на кордоні. 

А Євросоюз заявив, що не скасовуватиме Україні транспортний безвіз на тлі блокування руху українських вантажівок польськими перевізниками. Така позиція була озвучена під час зустрічі української сторони з польськими колегами і Директоратом Єврокомісії.

Згодом словацькі перевізники пригрозили приєднатися до блокади українського кордону. Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) загрожує заблокувати перетин кордону зі словацької сторони для українських перевізників, якщо Європейська комісія не поверне видавання комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу. 

Вчора словацькі ЗМІ повідомляли, що їх перевізники провели попереджувальну акцію і заблокували пункт пропуску "Вишнє-Нємецке" зі словацького боку на кілька годин. Своєю чергою речник ДПСУ Андрій Демченко розповів в ефірі UWN, що словацька сторона, словацькі прикордонники не інформували офіційно українських колег про те, що можуть відбутися якісь дії щодо блокування руху на кордоні.

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону