USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Блекаут в Україні можливий лише в теорії, – Галущенко

Енергетики напрацювали низку рішень для забезпеченя населення електроенергією
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

Міністерство енергетики України разом зі спеціалістами напрацювали низку рішень для забезпечення стабільної роботи енергосистеми в умовах постійних атак. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє пресслужба відомства.

Він наголосив, що блекаут в Україні можливий лише в теорії.

"Наша енергосистема протягом майже трьох місяців працює під постійними систематичними обстрілами. Тому вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність її роботи. Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Впевнений, що система втримається і надалі при подальших можливих ударах", – наголосив міністр.

За його словами, на сьогоднішній день існує низка ефективних рішень як з точки зору фізичного захисту енергооб’єктів, так і технічного балансування системи. Блекаут в Україні можливий теоретично, проте енергосистема постійно доводить свою стійкість впродовж майже трьох місяців масованих атак, – зауважив Галущенко.

При цьому також додав, що через значні ушкодження як генерації, так і систем передачі електроенергії до кінця опалювального сезону доведеться застосовувати графіки обмеження електропостачання. Проте вони мають бути контрольованими.

"Основна наша мета – зробити, щоб відключення були плановими і прогнозованими, щоб споживачі чітко розуміли, коли буде відключено електроенергію, а оператори систем розподілу дотримувались графіків відключень", – зазначив міністр.

В той же час, за його словами, не зважаючи на постійний моніторинг за дотриманням графіків відключень, порушення все ж є.

"На жаль, є факти порушень, перш за все, з боку ОСР. Тому ми вживаємо заходів, в тому числі щодо керівників", – сказав Галущенко.

Нагадаємо, в "Укренерго" також оцінювали можливість тотального блекауту в країні. 

"Теоретично може загрожувати, на практиці я не бачу такої небезпеки зараз. Я вважаю, що найгірше ми вже пройшли з цими атаками ракетними, я дуже на це сподіваюсь. Динаміка цих атак і ефект від тих атак показує, що росіяни мають все меншу і меншу здатність", – заявляв голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Читайте також:
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
РФ планує диверсії по всій Європі, - джерела в спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, - джерела в спецслужбах
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук