USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В "Укренерго" оцінили ймовірність тотального блекауту в Україні

Українські енергетики навчилися готуватися до ймовірних атак окупантів
Блекаут
Джерело: відкриті джерела

Російські ракетні атаки на українську енергосистему теоретично можуть призвести до блекауту в Україні. Проте на практиці такий ризик досить низький. Про це розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

"Теоретично може загрожувати, на практиці я не бачу такої небезпеки зараз. Я вважаю, що найгірше ми вже пройшли з цими атаками ракетними, я дуже на це сподіваюсь. Динаміка цих атак і ефект від тих атак показує, що росіяни мають все меншу і меншу здатність", – сказав він.

Глава "Укренерго" додав, що українські енергетики навчилися готуватися до ймовірних атак російських окупантів. Кудрицький зазначив, що потенціал РФ для таких атак буде все більше вичерпуватися, і врешті-решт Росія програє і на звичайному фронті, і на енергетичному.

"Мені здається, що цей атакувальний потенціал буде все більше вичерпуватися. Я впевнений, що росіяни, які зараз програють на звичайному фронті, на енергетичному фронті теж програють", – підсумував він.

Що було раніше

На вихід із повного блекауту Україні знадобиться 7–10 днів. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

Втім, це все ж тільки теорія на найгірший випадок. "При найбільш складному випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів. Це за розрахунками наших енергетиків. Підкреслю, це теоретичні розрахунки, бо світ не переживав ще таких речей", – сказав чиновник.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба говорив німецькому виданню ARD, що повний блекаут в Україні є реалістичним сценарієм. При цьому українська влада не очікує масового виїзду жителів у зв'язку зі складними умовами. За його словами, скоріше буде відтік людей у сільську місцевість, де є можливість опалювати дровами.

Міністр зазначив, що для того, аби пройти зиму, Україні потрібна невійськова допомога, особливо генератори та трансформатори.

Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон