USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному суді

Правоохоронці вважають, що він дав хабар голові і суддям Верховного суду
Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго
Джерело: відкриті джерела

Українському бізнесмену Костянтину Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному суді.

Відзначимо, що в НАБУ не називають імені підозрюваного, але уточнюють, що йдеться про власника групи "Фінанси і кредит", яким вважається Костянтин Жеваго. 

Жеваго висунули підозру в наданні хабаря голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі (ч. 4 ст. 369 КК України).

Про що йдеться?

Йдеться про справу гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК). За даними слідства, у 2002 році Жеваго придбав 40,19% ГЗК у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до Господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції. Але суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Щоб не допустити втрати акцій, на початку березня 2023 року Жеваго, за даними слідства, змовився з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань. Той мав зв’язки із суддями Верховного суду. Протягом березня – квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів: частину – суддям Верховного суду, частину – на "оплату" посередницьких послуг.

І вже у квітні 2023 року Верховний суд усе-таки ухвалив рішення на користь Жеваго. Сам бізнесмен заперечував, що він причетний до хабаря голові чи суддям Верховного суду.

Де зараз Жеваго?

На момент скоєння злочину Жеваго був у Франції й досі перебуває там, тож про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

А що по корупції у Верховному суді?

15 травня українські правоохоронці заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді, а саме – схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Правоохоронці оголосили тодішньому голові ВС Всеволоду Князєву та його спільнику-адвокату підозри в отриманні хабаря.

Згодом пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника суду. А Вища рада правосуддя дала згоду на тримання його під вартою. 

Всі деталі гучної справи про хабар у Верховному суді розповідаємо за цим посиланням.

Читайте також:
Закликав силою скинути законну владу в Україні: У Києві затримали TikTok-блогера Закликав силою скинути законну владу в Україні: У Києві затримали TikTok-блогера
Втеча за кордон: Ексглаві Конституційного суду та правоохоронцям, які допомогли йому виїхати, повідомили про підозри Втеча за кордон: Ексглаві Конституційного суду та правоохоронцям, які допомогли йому виїхати, повідомили про підозри
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру