USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному суді

Правоохоронці вважають, що він дав хабар голові і суддям Верховного суду
Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго
Джерело: відкриті джерела

Українському бізнесмену Костянтину Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному суді.

Відзначимо, що в НАБУ не називають імені підозрюваного, але уточнюють, що йдеться про власника групи "Фінанси і кредит", яким вважається Костянтин Жеваго. 

Жеваго висунули підозру в наданні хабаря голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі (ч. 4 ст. 369 КК України).

Про що йдеться?

Йдеться про справу гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК). За даними слідства, у 2002 році Жеваго придбав 40,19% ГЗК у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до Господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції. Але суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Щоб не допустити втрати акцій, на початку березня 2023 року Жеваго, за даними слідства, змовився з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань. Той мав зв’язки із суддями Верховного суду. Протягом березня – квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів: частину – суддям Верховного суду, частину – на "оплату" посередницьких послуг.

І вже у квітні 2023 року Верховний суд усе-таки ухвалив рішення на користь Жеваго. Сам бізнесмен заперечував, що він причетний до хабаря голові чи суддям Верховного суду.

Де зараз Жеваго?

На момент скоєння злочину Жеваго був у Франції й досі перебуває там, тож про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

А що по корупції у Верховному суді?

15 травня українські правоохоронці заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді, а саме – схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Правоохоронці оголосили тодішньому голові ВС Всеволоду Князєву та його спільнику-адвокату підозри в отриманні хабаря.

Згодом пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника суду. А Вища рада правосуддя дала згоду на тримання його під вартою. 

Всі деталі гучної справи про хабар у Верховному суді розповідаємо за цим посиланням.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру