USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Бізнес із "недружніх" країн торік отримав у РФ понад 18 млрд доларів прибутку, але не має до нього доступу, – ЗМІ

Дехто намагався продати свої російські дочірні компанії, але будь-яка угода потребує схвалення Москви та передбачає великі знижки
гроші
Джерело: відкриті джерела

Західні компанії, які продовжували працювати в Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну, отримали мільярди доларів прибутку, але Кремль заблокував їм доступ до коштів. На бізнес з цих країн припало 18 мільярдів доларів із 20 мільярдів доларів російських прибутків, про які звітували зарубіжні компанії лише за 2022 рік. Про це повідомляє видання Financial Times.

"Згідно з даними KSE (Київська школа економіки, – ред.), американські компанії отримали найбільший загальний прибуток у розмірі 4,9 млрд доларів, за ними йдуть німецькі, австрійські та швейцарські компанії з 2,4 млрд, 1,9 млрд і 1 млрд відповідно", – ідеться у матеріалі.

Зазначається, що багато іноземних компаній намагалися продати свої російські дочірні компанії, але будь-яка угода потребує схвалення Москви та передбачає великі знижки. Останніми днями British American Tobacco і шведський виробник вантажівок Volvo оголосили про угоди про передачу своїх активів у країні місцевим власникам.

Хто знаходиться у списку "недружнього" походження?

Згідно з даними KSE, серед компаній "недружнього" походження, які залишаються активними в Росії, австрійський банк Raiffeisen повідомив про найбільший прибуток в країні у 2022 році у 2 мільярди доларів. Хоча Raiffeisen, найбільший західний кредитор, який працює в Росії, заявив, що "не має доступу" до свого прибутку в країні, він не списав вартість бізнесу.

Американські групи Philip Morris і PepsiCo заробили 775 млн доларів і 718 млн доларів відповідно.

Прибуток шведського виробника вантажівок Scania у Росії у 2022 році склав 621 мільйон доларів.

Хто зміг обійти обмеження?

Зазначається, що деякі компанії знайшли способи оминути обмеження. Згідно з річним фінансовим звітом за 2022 рік, російська дочірня компанія американської продовольчої групи Mars минулого року виплатила 56,1% дивідендів своєї материнської компанії, "компенсуючи їх у рахунок своїх боргів", ідеться у матеріалі.

Російський підрозділ Japan Tobacco International, єдиної великої сигаретної групи, яка не взяла на себе зобов’язання шукати виходу з країни, минулого року виплатила 180 мільйонів доларів своєму єдиному акціонеру JTI Germany, причому 20 відсотків із них було розподілено після вторгнення в Україну, згідно із заявою групи про Росію за 2022 рік.

Навіть деякі компанії з "дружніх" країн важко повертають свої дивіденди. Зокрема, Росія перешкоджає індійським енергетичним компаніям репатріювати близько 400 млн  доларів дивідендів. Москва продовжила блокування виплати дивідендів індійським енергетичним групам у відповідь на те, що велика сума грошей від експорту російської нафти застрягла в Індії, за словами виконавчого директора однієї великої російської компанії, що працює в Індії, ідеться у матеріалі.

Новини за темою: НАЗК внесло до переліку спонсорів війни тютюнових гігантів Philip Morris та JTI

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що тютюновий гігант British American Tobacco продав свій бізнес у РФ і Білорусі. Компанія контролювала трохи менше чверті російського тютюнового ринку.

Компанія зазначила, що продаж було здійснено згідно з місцевим і міжнародним законодавством і після отримання всіх необхідних дозволів.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров