USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Бюджет втрачає кошти: Тіньовий сегмент на ринку тютюну склав майже 7 млрд сигарет минулого року

У 2022-му частка нелегального ринку сигарет зросла до рекордного рівня – 20% від загальних обсягів
Цигарки
Джерело: відкриті джерела

Українці спожили майже 7 млрд сигарет з чорного ринку у 2022 році, бюджет втратив 19,1 млрд гривень надходжень через несплачені акцизи. Про це повідомляє Forbes.

"Згідно з підрахунками Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ), при споживанні у 34,6 млрд сигарет за 2022 рік в Україні офіційно виробили та імпортували 27,5 млрд сигарет. Тіньовий сегмент склав 6,97 млрд сигарет", – пише видання.

Частка нелегального ринку минулого року зросла до рекордного рівня – 20% від загальних обсягів. 

Новини за темою: В Україні хочуть заборонити цигарки з капсулою, IQOS та Glo: Що відомо

Як визначила дослідницька група Kantar, найбільше на чорному ринку сигарет, маркованих для продажу у магазинах безмитної торгівлі Duty Free або призначених для експорту – 11,7% з усього ринку і понад половина контрафакту. Підроблена продукція склала 6,6% ринку та контрабанда – 1,6%.

У 2021 році обсяг тютюнового ринку становив 37 млрд гривень. Найбільшими учасниками його легального сегмента були – Philip Morris з часткою понад 28% та "Бритіш Американ Тобакко Україна" (ВАТ) – 24%. В українського виробника – Винниківської тютюнової фабрики – частка становила 8%.

Новини за темою: В Україні можуть заборонити купувати сигарети та алкоголь за готівку

Бюджет недоотримує кошти від підакцизних товарів

Втрати надходжень до бюджету від трьох підакцизних товарів – спирту, пального та тютюну – оцінюються щонайменше в 1 млрд доларів. 

"Попри істотне збільшення відрахувань акцизного податку (план 2023 року перевиконується щомісяця), ситуація є, мʼяко кажучи, складною: організовані злочинні групи продовжують роботу, незважаючи на війну. На ринку вочевидь побільшало нелегального спирту, деякі виробники контролюються росіянами", – розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в Telegram.

Читайте також:
Уряд пропонує Раді підвищити акциз на тютюнові вироби: Його платитимуть у євро Уряд пропонує Раді підвищити акциз на тютюнові вироби: Його платитимуть у євро
Тютюнові вироби можуть здорожчати: Кабмін пропонує підвищити акциз Тютюнові вироби можуть здорожчати: Кабмін пропонує підвищити акциз
Кабмін установив норми продажу сигарет та алкоголю в магазинах Duty Free Кабмін установив норми продажу сигарет та алкоголю в магазинах Duty Free
Від сьогодні в Україні змінюється маркування тютюнових виробів Від сьогодні в Україні змінюється маркування тютюнових виробів