USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Під час обшуків на підприємстві, з яким пов'язують підсанкційного бізнесмена Альперіна, вилучили лінію незаконних сигарет

Президент Зеленський назвав Альперіна "хрещеним батьком контрабанди"
обшуки БЕБ_1
Обшуки БЕБ
Джерело: Бюро економічної безпеки України

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) провели обшуки на виробництві та у складських приміщеннях підприємства, яке має ліцензію на офіційне виробництво тютюнових виробів. Згадану компанію пов’язують із відомим підсанкційним одеським контрабандистом Вадимом Альперіним, повідомляють у пресслужбі БЕБ.

"Під час обшуків вилучили лінію для виробництва тютюнових виробів, на якій незаконно виготовляли сигарети. Раніше встановили, що товариство-ліцензіат спільно з підконтрольними компаніями нелегально виробляє та продає сигарети з підробленими марками акцизного податку", – йдеться у дописі.

Досудове розслідування триває, додали детективи.

Контрабанда Альперіна

Альперін – одеський бізнесмен, який займався торгівлею алкоголю ще з 1990-х. На початку 2000-х переїжджав до Ізраїлю, але потім повернувся в Україну.

Разом із дружиною є власниками "Котовського винзаводу" в Одесі. У 2013 році Антимонопольний комітет оштрафував цей завод на 300 тисяч гривень за "несвоєчасне подання інформації".

У 2019 році детективи НАБУ затримали низку людей у справі про зловживання на митниці під час ввезення товарів в Україну. Альперіна тоді не змогли затримати за місцем його проживання в Одесі, але його розшукували.

Президент Зеленський назвав Альперіна "хрещеним батьком контрабанди" й обіцяв винагороду за його знаходження. Згодом бізнесмен сам з'явився до правоохоронних органів. Йому оголосили підозру в організації корупційної схеми під час розмитнення товарів.

Новини за темою: Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди

У жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд закрив справу щодо одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого називають "королем контрабанди". 

А наприкінці того ж року Бюро економічної безпеки провело санкціоновані обшуки в складських, офісних і виробничих приміщеннях юридичних осіб, підконтрольних одеському бізнесменові, стосовно якого Рада національної безпеки і оборони України запровадила персональні санкції за контрабанду.

Тоді Бюро не називало безпосередньо ім'я бізнесмена, проте опису відповідав Вадим Альперін. Під час шести обшуків взимку вилучили документи, комп'ютерну техніку й інші предмети та речі, що мали доказове значення для кримінального провадження. Аналітики підраховували, що орієнтовні збитки від незаконної діяльності становили 127 млн гривень.

Читайте також:
Гучне ДТП, лакшері-відпочинок за кордоном та тиск на роботу правоохоронців: Як вже встиг Гучне ДТП, лакшері-відпочинок за кордоном та тиск на роботу правоохоронців: Як вже встиг "відзначитись" керівник детективів БЕБ Ткачук
В Одесі чоловік “прокотив” співробітника ТЦК на капоті: Що кажуть у військкоматі В Одесі чоловік “прокотив” співробітника ТЦК на капоті: Що кажуть у військкоматі
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Зброя, яку передав Україні Захід, Зброя, яку передав Україні Захід, "у надійних руках": GI-TOC не знайшла доказів масової контрабанди