USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Bild: Генсек ООН запропонував Лаврову скасування санкцій проти РФ в обмін на повернення до "зернової угоди"

Зокрема, йдеться про повернення РФ до SWIFT та повернення Росії заморожених активів
Гутерріш
Джерело: DPA

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш відправив лист до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, в якому запропонував відновлення "зернової угоди" на вигідних для держави-агресорки умовах, включно з фактичним обнуленням санкцій.

Цей лист "показує, як далеко готова зайти ООН, щоб відновити "зернову угоду" з розпалювачем війни Путіним", пише німецьке видання Bild, яке, як зазначено, має у своєму розпорядженні даний лист.

Про що йдеться у листі генсека Організації Об'єднаних Націй?

Пропозиції Гутерреша виглядають наступним чином

1. Російському державному банку буде дозволено повернутися до SWIFT

Так, для обходу обмежень генсек ООН пропонує використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою RSHB Capital SA.

На його переконання, це дозволить підконтрольній Кремлю компанії "взяти на себе роль інтерфейсу та надавати технічні послуги для платіжних операцій, не граючи при цьому ролі банку, тому їй не потрібна банківська ліцензія згідно із законодавством Люксембургу".

"Простим текстом: Глава ООН хоче активувати фейковий банк, який обійде санкції ЄС проти російських банків", – пише Bild.

Видання наголошує, що в цьому питанні Організація Об'єднаних Націй має підтримку в особі Європейського Союзу.

"ООН і ЄС працюють над "законним" обходом санкцій щодо SWIFT для Російського сільськогосподарського банку, який потрапив під санкції", – пише Bild.

2. ООН хоче застрахувати російські кораблі від українських атак

У рамках цього пункту Гутерреш серйозно пропонує Лаврову застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях.

Причому глава Організації Об'єднаних Націй пропонує не лише "страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив", але також страхування "Каско та P&I". (Страхування "Каско" – це комплексне страхування від зовнішніх впливів на судна, що використовуються для транспортування. А P&I – це комплексне страхування відповідальності за збитки, завдані третім особам).

Гутерреш обіцяє російському міністру закордонних справ, що "Організація Об’єднаних Націй підтримуватиме страхування, щоб підкреслити важливість російського експорту для глобальної продовольчої безпеки та збільшити кількість учасників ринку з кінцевою метою зниження витрат на страхування для зменшення російських експортерів".

3. Росії мають повернути заморожені активи

Гутерреш також пропонує Лаврову допомогти Путіну повернути активи в Євросоюзі, які були заморожені санкціями.

"Організація Об’єднаних Націй може продовжувати допомагати розморожувати заморожені активи російських компаній з виробництва добрив у Європейському Союзі", – пише Гутерреш.

4. Відновлення дозволу російським кораблям пришвартовуватись до Німеччини

Серед іншого Гутерреш пропонує "забезпечити ефективний доступ російських суден, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів Євросоюзу через швидкі портові дозволи".

"Організація Об’єднаних Націй готова вивчити подальші варіанти полегшення доступу російських кораблів до портів ЄС у контексті торгівлі сільськогосподарською продукцією, включаючи спрощені процедури видачі відповідних дозволів, у тому числі перед відправленням у російські порти", – пише генсек ООН.

З цією метою представники Організації Об'єднаних Націй Гутерреша вже "провели обговорення з Європейською комісією та вибраними портовими адміністраціями (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди)".

Додамо

5 вересня Bild запитав Офіс генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про скандальний лист до російського міністра закордонних справ. Проте відповіді надано не було.

За інформацією Bild, керівництво Росії зараз уважно вивчає пропозиції Організації Об'єднаних Націй і поки не погодилося на них, оскільки в Кремлі вважають пропозиції "занадто гарними, щоб бути правдою" і сумніваються в "технічній здійсненності" оголошених послаблень.

Про "зернову угоду"

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім щораз продовжували ще на 120 днів. 

13 березня 2023-го Росія заявила, що погодила продовження своєї частини "зернової угоди" лише на 60 днів, а не на 120, як передбачено в угоді 2022 року. 

"Російська сторона, відзначаючи пакетний характер запропонованих генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження Чорноморської ініціативи після закінчення другого терміну 18 березня, але тільки на 60 днів", – заявив тоді заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін.

Після цього Росія неодноразово блокувала роботу "зернового коридору". Останнє таке блокування відбулось 8 травня. РФ відмовилась реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. На інспекцію в територіальних водах Туреччини очікували 90 суден, з яких 62 – це кораблі, які йдуть під завантаження. 

Вже 17 липня цього року у Росії заявили про вихід із "зернової угоди", яка діяла рік і дозволяла експортувати українське продовольство з портів Чорного моря.

Пізніше президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса закликав лідера РФ Володимира Путіна відновити "зернову угоду" для експорту української продукції Чорним морем.

27 липня Путін пообіцяв подарувати по кілька десятків тисяч тонн зерна деяким країнам Африки. При цьому нахабно сказав, що Росія хоче "замінити українське зерно як на безоплатній, так і на комерційній основі".

Тепер росіяни регулярно атакують південь України і нищать портову інфраструктуру, задіяну в "зерновій угоді".

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму