USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Без папірців і бюрократії. В Україні цифровізують суд

В країні буде оновлена концепція еСуду
Цифровізація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Оновлення електронного суду дасть змогу громадянам подавати позови, отримувати документи та розглядати справи онлайн у зручний час. А суддям – не друкувати стоси паперів, проводити засідання у форматі відеоконференцій та економити час. Основа цифровізації судової сфери – Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС).

Мінцифри з партнерами долучилася до розробки системи та провела ІТ-аудит. Виявили, що треба оновити для більш ефективної роботи еСуду. Зараз триває функціональний аудит, після якого планується запустити оновлені сервіси для громадян.

Завдяки трансформації електронного суду українці зможуть:

  • звертатися до суду онлайн у зручний час 24/7;
  • отримувати судові рішення в електронній формі;
  • подавати докази;
  • сплачувати штрафи, вносити та повертати судові збори та застави;
  • подавати процесуальні документи та повідомляти про події;
  • ознайомлюватися з матеріалами електронної судової справи;
  • переглядати відкриті дані та реєстри;
  • аналізувати судову практику й ефективність роботи судів.

Зараз в еСуді вже доступні електронний кабінет, можливість відеоконференцій та документообігу онлайн. Частина сервісів для громадян будуть доступні в окремому е-кабінеті, а частина – у "Дії". Нині працюємо над поданням електронного виконавчого документа по судовій справі до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) для виконання судового рішення. Наприклад, щоб стягнути аліменти з боржника, не треба буде шукати адресу підходящої служби та ходити до суду. Громадяни надсилатимуть та отримуватимуть документ автоматично, а сповіщення про всі кроки справи надходитимуть у "Дії".

Зазначимо, що судові сповіщення, судові рішення та судові штрафи вже є в "Дії". Сервісами користуються 50 тис. працівників суду й судових організацій та більш ніж 6,7 млн громадян, адвокатів, нотаріусів, слідчих органів та представників бізнесів. А кількість судових рішень, які розглядали за 2021–2023 роки, – 16 904 405.

"еСуд – важлива частина Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки. Його впровадження дасть змогу мінімізувати корупційні ризики та зробити судову сферу більш прозорою й ефективною", – йдеться в повідомленні Мінцифри.

Електронні сервіси та систему розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Вищою радою правосуддя, Комітетом Верховної Ради з питань правової політики та Державною судовою адміністрацією за підтримки USAID проєкту ЄС Право-Justice та консалтингової компанії CIVITTA.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка розширює повноваження Міністерства цифрової трансформації та Держспецзвʼязку. Тепер Мінцифри відповідатиме за формування державної політики у сфері хмарних послуг. А Держспецзвʼязок буде регулятором комунікаційних послуг у цій галузі. Крім того, Міністерство цифрової трансформації відповідатиме за запровадження та функціонування еАкцизу та запуск і роботу освітнього застосунку "Мрія".

Читайте також:
До 2030 року кожен українець буде з інтернетом: Мінцифри взялося за стратегію розвитку мережі До 2030 року кожен українець буде з інтернетом: Мінцифри взялося за стратегію розвитку мережі
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду