USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Батько штучного інтелекту Гінтон пішов із Google: Він попереджає про небезпеку технології, – NYT

Доктор безпосередньо стурбований, що ШІ згодом переверне ринок праці, а інтернет буде наповнений фальшивими фотографіями
Джефрі Гінтон
Джефрі Гінтон
Джерело: відкриті джерела

Протягом пів століття піонер штучного інтелекту Джефрі Гінтон розвивав технологію, що лежить в основі чат-ботів, але нині він побоюється, що вона завдасть серйозної шкоди, пише The New York Times. Гінтон звільнився з роботи в Google, де пропрацював понад десять років. 

У понеділок, 1 травня, Гінтон офіційно приєднався до критиків, які кажуть, що компанії мчать назустріч небезпеці своєю агресивною кампанією створення продуктів на основі генеративного ШІ.

Доктор Гінтон сказав, що звільнився з роботи в Google, де пропрацював понад десять років і став одним із найшанованіших голосів у цій галузі, тому він може вільно говорити про ризики ШІ. За його словами, тепер він шкодує про роботу всього свого життя.

Гінтон вважає, що в міру того, як компанії вдосконалюють свої системи ШІ, вони стають дедалі небезпечнішими.

"Погляньте, як це було пʼять років тому і як зараз, – сказав він. – Візьміть різницю та поширте її наперед. Це страшно", – вважає Гінтон.

Новини за темою: У G7 погодили кроки щодо регулювання технологій зі штучним інтелектом

За його словами, до минулого року Google діяв як "належний розпорядник" технології, намагаючись не випускати щось, що може завдати шкоди. Але тепер, коли Microsoft доповнила свою пошукову систему Bing чат-ботом, що кидає виклик основному бізнесу Google, Google прагне впровадити таку ж технологію.

Він безпосередньо стурбований, що ШІ згодом переверне ринок праці, а інтернет буде наповнений фальшивими фотографіями, відео та текстом, і звичайна людина "більше не зможе знати, що правда".

Гінтон занепокоєний тим, що майбутні версії технології можуть стати загрозою для людства, оскільки окремі особи та компанії дозволяють системам ШІ не лише генерувати свій власний компʼютерний код, а й фактично запускати цей код самостійно.

Новини за темою: В Україні не збираються закривати Telegram, – відповідь Ткаченка

"Ідея про те, що ця штука справді може стати розумнішою за людей – у це повірили лише небагато людей, – заявив він. – Але більшість з них думали, що це далеко. Я й сам так гадав, вважав, що це буде через 30–50 років чи навіть більше. Очевидно, більш я так не думаю".

Трохи історії

У 2012 році доктор Гінтон і двоє його аспірантів в Університеті Торонто – Ілля Суцкевер та Алекс Крішевський – створили технологію, яка стала інтелектуальною основою для систем ШІ. Дослідники побудували нейронну мережу, яка могла аналізувати тисячі фотографій і навчалася ідентифікувати звичайні обʼєкти, такі як квіти, собаки та автомобілі.

Google витратив 44 млн доларів на придбання компанії, заснованої Гінтоном та студентами. І їхня система привела до створення все більш потужних технологій, включаючи нові чат-боти, такі як ChatGPT і Google Bard. 

Теги: Google
Читайте також:
У Google Play тепер можна одночасно завантажувати кілька застосунків У Google Play тепер можна одночасно завантажувати кілька застосунків
Google випустив оновлену модель ШІ, здатну обробляти довший текст і відео Google випустив оновлену модель ШІ, здатну обробляти довший текст і відео
В Google Chrome додали нові функції безпеки та продуктивності В Google Chrome додали нові функції безпеки та продуктивності
Калій йодид, Пригожин та карта тривог: Що українці найчастіше шукали у Google у 2023 році Калій йодид, Пригожин та карта тривог: Що українці найчастіше шукали у Google у 2023 році