USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Батьків, у яких є борги за несплату аліментів, позбавили права на відстрочку від мобілізації

У Мін'юсті кажуть, що мобілізації можуть підлягати щонайменше 20 тисяч осіб, які ухиляються від сплати аліментів
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Батьки трьох або більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак новий закон про мобілізацію позбавить цього права батьків, які мають борги з несплати аліментів. Про це пише LB.ua.

Зазначається, що такого права позбудуться боржники, які протягом трьох місяців не платили аліменти хоча б за одну дитину. Для пошуку таких осіб Територіальним центрам комплектування нададуть доступ до бази даних про заборгованість.

За інформацією порталу, у Міністерстві юстиції оцінюють цей потенційний мобілізаційний ресурс щонайменше у 20 тисяч осіб. Але там наголошують, що мобілізація не покарання, а можливість, щоб службою в армії з досить високими зарплатами погасити свої борги і забезпечити своїх дітей.

"Треба зазначити, що мобілізація для такої категорії в жодному разі не має бути покаранням. Бо військова служба – це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс дійсно є категорія таких батьків, які хотіли б платити аліменти, але не мають роботи. Враховуючи досить високі зарплати у ЗСУ, це буде якраз механізм досить швидко погасити борги. Головне – діти отримають фінансове забезпечення", – сказав заступник міністра юстиції Андрій Гайченко.

Новини за темою: Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік

Нардепка від фракції "Євросолідарність" і членкиня Оборонного комітету ВР повідомила, що цю норму ініціював уряд, а парламент ухвалив її з правками, де згадали аліменти.

При цьому, якщо говорити про приблизну кількість боржників, то ні Генеральний штаб, ні Міністерство оборони такої статистики не надавали.

У Мін'юсті, говорячи про 20 тисяч потенційних мобілізованих, зазначили, що кількість боржників може змінюватися щомісяця. У середньому по країні чисельність не менше ніж пів мільйона неплатників аліментів, із них 16 200 осіб (3%) – жінки.

Також там додали, що відомство вже обмінюється інформацією з Державною міграційною службою України, виконавці отримують дані з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання фізичної особи-боржника. Тобто адреси таких аліментних "ухилянтів" відомі.

Закон про мобілізацію

Як відомо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який Верховна Рада ухвалила 11 квітня, виключив звідти один з найголовніших пунктів – демобілізацію бійців через 36 місяців служби.

Вже 17 квітня новий закон був опублікований в парламентській газеті "Голос України". Згідно з нормами, документ набирає чинності за місяць з дня, наступного за днем його опублікування. Тож, закон почне діяти з 18 травня.

На які зміни в мобілізації чекати українцям, читайте тут.

Читайте також:
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович