USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік

Нова хвиля мобілізації коштуватиме Україні великих грошей
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Один мобілізований в рік обходиться державному бюджету України в 1 млн 300 тисяч гривень. Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає "Громадське радіо".

"У цих грошах до 40% сидить оплата праці, далі – виплати військовослужбовцям. Це лише середня цифра, тому що треба розуміти, що для тих, хто на передку, ця цифра зростає. Далі йде харчування, мінімальний обсяг обладнання, озброєнь, боєприпасів. І ще раз говорю: це мінімальна цифра", – каже він.

Пендзин зазначив, що нова хвиля мобілізації коштуватиме Україні великих грошей. За його словами, фактична кількість мобілізованих на сьогоднішній момент – це 1 млн 100 тисяч гривень.

"Причому, навіть якщо з тих чи інших причин людина або помирає, або отримує інвалідність, все одно держава лишається зобов’язаною людині. Тобто навіть з 1 мільйона 300 тисяч на людину, якщо рахувати на всіх мобілізованих – це 1 трильйон 700 млрд гривень на рік. І це весь обсяг доходів державного бюджету на 2024 рік. Весь обсяг. Це ще не рахуючи обовʼязкові виплати по 15 мільйнів. Тобто буде ще більше... Виходячи з цих цифр, які я назвав, навіть мобілізація додаткових 100 тисяч людей – це 130 мільярдів гривень плюс", – пояснює експерт.

Передісторія

Раніше повідомлялося, що Україні потрібно мобілізувати 500 тисяч осіб. Зокрема, щоб замінити 330 тисяч виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою.

Зокрема, для цього 11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію. Документ у редакції комітету підтримали 283 депутати. Він має набути чинності через місяць після публікації. 

Щобільше, заговорили навіть про мобілізацію жінок. Радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор'єва заявила, що Україна має ухвалити політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком, крім того, країна повинна готуватися до того, що в найближчі роки доведеться мобілізувати і жінок. 

Читайте також:
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію