USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Авто українців вилучатимуть на потреби ЗСУ: Як це відбуватиметься

Вилучатимуть автомобілі в осіб, які мають два та більше транспортних засобів
авто
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Представники ТЦК і СП можуть вилучити транспортний засіб на потреби ЗСУ в українців, у власності яких є більше одного транспортного засобу. Про це йдеться в законі про мобілізацію (№10449).

Тобто, якщо особа має два транспортні засоби, то один може бути вилучений на потреби ЗСУ. Мобілізувати транспортний засіб можуть представники ТЦК і СП. Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Юрист практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Ярослав Звоненко пояснив, за яких умов і у кого можуть забирати транспортні засоби, передає "РБК-Україна".

Перед тим як забирати автомобіль, мають провести оцінку авто, і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Юрист нагадує, що порядок вилучення транспортних засобів вже був передбачений постановою Кабміну "Про затвердження Положення про військово-транспортний обовʼязок" №1921, також – законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та законом України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

"Треба розуміти відмінність між відчуженням та мобілізацією транспорту. В першому випадку людину позбавляють права власності на транспортний засіб, що має засвідчуватись Актом приймання-передачі та відбувається за умови повної або часткової компенсації, у другому випадку транспортний засіб вилучається тимчасово, його не позбавляють права власності та повернуть власнику. Мобілізувати транспортний засіб можуть ТЦК та СП, СБУ, а також відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки", – каже він.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість.

Які ще пункти про авто прописані в законі про мобілізацію?

У документі зазначаються, що обмежити у правах на керування автомобілем можуть ухилянтів.

Є тільки два вийнятки: 

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. (Ймовірно, йдеться і про водіїв, які використовують систему "Шлях". Також варто нагадати, що понад 90% служб таксі в Україні працюють нелегально.);
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю".

Проте зазначимо, що самостійно ТЦК це не може зробити. Обов’язково має бути рішення суду.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР