USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Австрія виділить 1 мільйон євро для підтримки ядерної безпеки України

"Російська рулетка з безпекою українських атомних електростанцій має нарешті закінчитися"
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Міністерство закордонних справ Австрії погодило надання 1 млн євро для підтримки роботи МАГАТЕ в Україні. Про це повідомляє пресслужба австрійського зовнішньополітичного відомства.

Кошти на фінансування діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії в Україні внесуть порівну австрійське МЗС і Міністерство захисту клімату.

За словами міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга, "російська рулетка з безпекою українських атомних електростанцій має нарешті закінчитися".

"Незалежна та неупереджена робота МАГАТЕ на місцях та її присутність на атомних електростанціях є одночасно системою раннього попередження та безпекою життів", – сказав він.

Кошти Австрії будуть спрямовані на розгортання та роботу групи Міжнародного агентства з атомної енергії, яка перебуває на ротаційній основі на всіх українських ядерних об'єктах, зокрема й на окупованій росіянами Запорізькій АЕС.

Ядерна загроза в Україні

Як відомо, після підриву росіянами Каховської ГЕС у зоні ризику може опинитися Запорізька атомна електростанція (найбільша АЕС у Європі). Ситуація на станції може погіршитися через можливу нестачу води, яка надходила на ЗАЕС із дамби для охолодження реакторів.

Згідно з прогнозами директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, ситуація може стати критичною вже найближчим часом. Він зазначив, що Запорізька АЕС може залишитися без води, яка необхідна для охолодження її шести реакторів, протягом кількох тижнів.

"Безумовно, існує небезпека. Можливо, через кілька тижнів або місяць, але потрібно щось робити. Ми не хочемо створювати паніку, але це серйозна ситуація. Зазвичай потрібна гарантована кількість води, що циркулює в реакторах. Якщо ви почнете втрачати її, у вас виникне проблема. Проблема може відкластися на кілька днів або тижнів, але проблема буде", – констатував Гроссі.

Також ми писали, що МАГАТЕ представило новий план безпеки Запорізької АЕС напередодні українського контрнаступу. З основними пунктами плану можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні