USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Аналітики вважають, що передчасний початок наступу на півночі Харківщини став для Росії провальним

Росіяни розпочали наступальну операцію на півночі Харківської області з обмеженими силами
ЗСУ, війна
Джерело: Генштаб ЗСУ

Передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх Росії на півночі Харківської області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначають військові аналітики, російським окупантам вдалося застати українські війська зненацька 10 травня і досягти тактично значущих успіхів у районах, які були менш захищеними. Втім, російські війська розпочали свою наступальну операцію на півночі Харківської області з обмеженими силами і ще не перекинули туди значні резерви, що призвело до зниження темпів російського просування і наступальних операцій.

"Таке зниження темпів, ймовірно, надає українським військам тактичні можливості для контратаки, хоча українські війська ще не проводять обмежену контрнаступальну операцію, яка має на меті повністю витіснити російські війська з північної частини Харківської області", – зауважують в ISW.

На думку експертів, розрізненість російських підрозділів, які наразі діють на півночі Харківської області, та очевидна нерішучість військових РФ щодо залучення до бойових дій наявних резервів свідчить про те, що російські війська, ймовірно, намагаються довести чисельність Північного угруповання до запланованої перед тим, як активізувати наступальні операції на півночі Харківської області.

Повідомляється, що на початку наступальних операцій 10 травня у складі Північного угруповання військ у районі кордону перебувало близько 35 тис. військовослужбовців. Водночас українські джерела вказували, що російські військові мають намір зосередити в цьому районі від 50 тис. до 70 тис. військовослужбовців.

Росіяни, ймовірно, розпочали наступальну операцію на півночі Харківської області раніше, ніж планувалося, маючи недостатню кількість сил. Вони сподівалися закріпитися до того, як прибуття військової допомоги зі США зробить це завдання ще важчим, кажуть аналітики.

Ймовірно, передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх Росії на півночі Харківської області, додають військові експерти.

Більше про наступ на Харківщину

Новини за темою: За три доби хотіли вийти на околиці Харкова. ЗМІ розкрили плани наступальної операції РФ у Харківській області

Нагадаємо, російські окупанти розпочали наступ на Харківщину 10 травня. З того часу їм вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебували у сірій зоні.

За словами президента України Володимира Зеленського, російські війська в рамках наступу на Харківську область не дійшли до основних ліній оборони.

В ISW зазначали, що окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом