USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Нацполіція ліквідувала масштабну шахрайську схему, учасники якої привласнили гроші з рахунків понад 10 тисяч громадян

Шахраї привласнили близько 15 мільйонів гривень
Поліція
Джерело: відкриті джерела

В Україні національна поліція ліквідувала розгалужену злочинну мережу, в якій брали участь 56 фігурантів. Про це йдеться на сайті поліції.

Зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки українців. Так, вони отримали доступ до рахунків більше ніж 10 тисяч громадян і привласнили близько 15 мільйонів гривень. 

"Зловмисники об’єднувалися на закритих тематичних каналах і форумах. Адміністратори таких спільнот розміщували оголошення з приводу "підробітку": охочі мали створювати і розсилати фішингові посилання, які дуже схожі на посилання офіційних ресурсів, для отримання даних банківських карток громадян", – розповіли в поліції.

Новини за темою: Як внутрішньо переміщеним особам не стати жертвами шахраїв: Роз'яснення

Маскували фішинг різними способами, пропонували оформлення грошових виплат та продаж різних товарів. Зловмисники писали продавцям, видаючи себе за покупців. Листування переводили у сторонні месенджери, туди надсилали фішингові посилання. На шахрайських сайтах пропонувалося ввести дані банківської картки нібито для зарахування грошей за проданий товар. Надалі шахраї "виводили" гроші українців на підконтрольні рахунки. 

Під час розслідування було викрито 11 спільнот. Слідчі провели обшуки за місцями проживання фігурантів у 20 областях України. За їх результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності.

Раніше

В цьому місяці поліція спільно з ФБР США ліквідувала мережу сервісів для обміну криптовалюти, здобутої злочинним шляхом. Сервіси надавали можливість кіберзлочинцям легалізувати активи, здобуті як "викупи" від атак вірусами-шифрувальниками.

Українські правоохоронці розповіли, що в співпраці з ФБР провели багаторівневу міжнародну операцію з ліквідації дев’яти сервісів обміну віртуальних активів.

Читайте також:
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Вбивство поліцейського на Вінниччині: Двох підозрюваних взяли під варту. Оновлено Вбивство поліцейського на Вінниччині: Двох підозрюваних взяли під варту. Оновлено