USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Після перемоги українці найбільше побоюються корупції, аніж повторення воєнних дій, – опитування

Розповідаємо, які ж наразі основні проблеми в українців та бізнесу
Україна
Джерело: відкриті джерела

Після перемоги у російсько-українській війні найбільше українців побоюються не повторення воєнних дій, а корупцію у відбудові. Про це йдеться в результатах опитування "Як відбудовувати Україну", проведеного агентством Info Sapiens на замовлення Transparency International Ukraine.

Так, 73% опитаних українців та 80% представників бізнесу серед можливих ризиків найбільше непокоїть повернення корупційних схем у процеси відбудови України. А 45% населення та 55% бізнесу – побоюються повернення воєнних дій.

68% українців і 73% підприємців бояться відсутності контролю і як наслідок розкрадання державних коштів. 

Джерело: Transparency International Ukraine

Щоб послабити корупцію, потрібно забезпечити механізми контролю – так вважають 33% населення та 44% представників бізнесу. Також громадяни виступають за посилення кримінальної відповідальності за корупцію – 24% та 18% відповідно.

Новини за темою: У міністерствах України створили посади заступників із відновлення

За даними опитування, населення загалом має досить розмиті уявлення, які інститути мають відповідати за відбудову. 

Відносна більшість опитаних (від 42% до 46%) відповідальними за пошук фінансування називають бізнес-структури – як національні, так і міжнародні. На другому місці – органи влади, зокрема, президент та міжнародні донорські організації.

Контролювати витрати мають майже всі інституції: від влади всіх рівнів до громадських активістів та органів правопорядку. Втім, під час уточнення основну відповідальність за контроль люди покладають на незалежних аудиторів та президента.

Новини за темою: В ООН оцінили вартість відновлення України після війни

На думку 65% населення, ефективним буде робота Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, яке було створено лише цього року. Очікування ефективності серед бізнесу значно менші та становлять 49%.

Джерело: Transparency International Ukraine

Населення та бізнес поділяють позицію, що відбудова України триватиме до 10 років і більше – таку думку висловили 60% бізнесу та населення.

Головними проблемами країни населення називає війну (98%), руйнування інфраструктури та житла (87%), а також корупцію (77%). Безробіття вважають проблемою 60% опитаних. Серед іншого, суттєвими проблемами українці вважають відсутність професіоналів у владі, високу вартість життя та низькі доходи.

Джерело: Transparency International Ukraine

Стратегія відновлення України   

Національний банк України представив нову стратегію, що сфокусована на спротиві російської агресії та відновленні країни. Про це під час презентації стратегії сказав голова Нацбанку Андрій Пишний, пише НБУ

Він зазначив, що робота над новою стратегією розпочалась у січні 2023 року. Реалізація здійснюватиметься у 24 стратегічних ініціативах, на досягненні яких НБУ зосередить свої зусилля упродовж наступних років.

Стратегічні завдання Нацбанку будуть направлені на два вектори: спротив російської агресії та відновлення країни. З огляду на це передбачені ініціативи та заходи умовно поділені на фокуси.

Читайте також:
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування