USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

14 років позбавлення волі з конфіскацією майна: Суд у Львові ухвалив вирок екснардепу від "ОПЗЖ" Киві

Киву засудили за чотирма статтями Кримінального кодексу, в тому числі про державну зраду
Екснардеп Ілля Кива
Екснардеп від забороненої партії "ОПЗЖ" Ілля Кива
Джерело: відкриті джерела

Личаківський районний суд Львова ухвалив обвинувальний вирок у справі відносно ексдепутата Іллі Киви, передає пресслужба суду. Зокрема, суд призначив Киві покарання у виді позбавлення волі терміном на 14 років з конфіскацією майна за чотирма статтями Кримінального кодексу, в тому числі про державну зраду.

Так, суд визнав екснардепа винним у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Зокрема:

  • публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації
  • державна зрада
  • публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади
  • публічні заклики до агресивної війни.

"Розгляд кримінального провадження здійснювався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia), оскільки останній переховується від органів слідства та суду на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, а саме на території Російської Федерації, а також оголошений у міжнародний розшук", – йдеться в повідомленні.

Додамо

15 березня 2022 року Верховна Рада позбавила Іллю Киву мандата народного депутата. Сам він виїхав з України перед початком широкомасштабної військової агресії Росії. 

Нардепи-зрадники

Питання про позбавлення мандатів всіх колишніх представників "ОПЗЖ" та притягнення їх до відповідальності порушується ледь не з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз більшість нардепів від забороненої партії не обмежені у парламентській діяльності, залишаються головами комітетів, їх членами та мають доступ до державної таємниці.

Втім, ще до початку повномасштабного вторгнення частина нардепів від "ОПЗЖ" виїхала за кордон – станом на 14 лютого таких було 12, повідомляла "Українська правда".

А ті, хто лишився, складають мандати та отримують підозри у держзраді.

Так, 29 січня народні депутати Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, які входили до колишньої фракції "ОПЗЖ", написали заяви на складання мандатів народних депутатів.

6 лютого Рада достроково позбавила повноважень нардепа від "ОПЗЖ" Ігоря Абрамовича.

Колишній народний депутат України від забороненої нині партії "ОПЗЖ" Олег Волошин та Олександр Пономарьов вже отримали підозри про державну зраду.

А от лідера "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука, який був затриманий у квітні минулого року, обміняли на українських полонених із "Азовсталі".

Заборонена партія

20 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня 2022 року Верховна Рада отримала законопроєкт №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. А у вересні 2022 року Касаційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу партії "ОПЗЖ", таким чином діяльність політсили була остаточно заборонена в Україні.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку