USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

14 років позбавлення волі з конфіскацією майна: Суд у Львові ухвалив вирок екснардепу від "ОПЗЖ" Киві

Киву засудили за чотирма статтями Кримінального кодексу, в тому числі про державну зраду
Екснардеп Ілля Кива
Екснардеп від забороненої партії "ОПЗЖ" Ілля Кива
Джерело: відкриті джерела

Личаківський районний суд Львова ухвалив обвинувальний вирок у справі відносно ексдепутата Іллі Киви, передає пресслужба суду. Зокрема, суд призначив Киві покарання у виді позбавлення волі терміном на 14 років з конфіскацією майна за чотирма статтями Кримінального кодексу, в тому числі про державну зраду.

Так, суд визнав екснардепа винним у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Зокрема:

  • публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації
  • державна зрада
  • публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади
  • публічні заклики до агресивної війни.

"Розгляд кримінального провадження здійснювався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia), оскільки останній переховується від органів слідства та суду на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, а саме на території Російської Федерації, а також оголошений у міжнародний розшук", – йдеться в повідомленні.

Додамо

15 березня 2022 року Верховна Рада позбавила Іллю Киву мандата народного депутата. Сам він виїхав з України перед початком широкомасштабної військової агресії Росії. 

Нардепи-зрадники

Питання про позбавлення мандатів всіх колишніх представників "ОПЗЖ" та притягнення їх до відповідальності порушується ледь не з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз більшість нардепів від забороненої партії не обмежені у парламентській діяльності, залишаються головами комітетів, їх членами та мають доступ до державної таємниці.

Втім, ще до початку повномасштабного вторгнення частина нардепів від "ОПЗЖ" виїхала за кордон – станом на 14 лютого таких було 12, повідомляла "Українська правда".

А ті, хто лишився, складають мандати та отримують підозри у держзраді.

Так, 29 січня народні депутати Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, які входили до колишньої фракції "ОПЗЖ", написали заяви на складання мандатів народних депутатів.

6 лютого Рада достроково позбавила повноважень нардепа від "ОПЗЖ" Ігоря Абрамовича.

Колишній народний депутат України від забороненої нині партії "ОПЗЖ" Олег Волошин та Олександр Пономарьов вже отримали підозри про державну зраду.

А от лідера "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука, який був затриманий у квітні минулого року, обміняли на українських полонених із "Азовсталі".

Заборонена партія

20 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня 2022 року Верховна Рада отримала законопроєкт №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. А у вересні 2022 року Касаційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу партії "ОПЗЖ", таким чином діяльність політсили була остаточно заборонена в Україні.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську