Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

ЗСУ відновили свої позиції поблизу Сіверська

Однак окупанти просуваються вздовж лінії Куп'янськ – Сватове
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України відновили позиції поблизу Сіверська, що на Донеччині. Проте війська РФ просуваються вздовж лінії Куп'янськ – Сватове та біля Покровська, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти кажуть, що також на півночі Харківської області 9 вересня тривали бої, але підтверджених змін на лінії фронту не було.

Втім, окупанти атакували поблизу Глибокого, Вовчанська, Стариці та Тихого 8 і 9 вересня. А так звані російські блогери зазначають, що Повітряно-космічні сили Росії знищили міст через річку Вовчу поблизу Охрімівки та Малої Вовчої Харківської області.

"Путінські війська нещодавно просунулися вздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Також геолокаційне відео свідчить, як ЗСУ завдають ударів по ворогах у центрі Макіївки та на північний захід від Піщаного. Це вказує на те, що війська РФ нещодавно просунулися в цих районах", – пишуть аналітики.

Крім того, російські "воєнкори" говорять, що окупанти розширили свій контроль в районі Синьківки та просунулися в районі Невського. Проте глава Харківської ОВА Олег Синєгубов стверджує, що Синьківка залишається спірною "сірою зоною".

До того ж днями загарбники атакували поблизу Петропавлівки, біля Глушківки, Стельмахівки, Лозової, М'ясожарівки, Чернещини, Невського, Макіївки, Новосадового. А ще – поблизу Торського, біля Діброви й Серебрянського лісу.

Однак українські воїни нещодавно відновили позиції, а російські загарбники трохи просунулися на Сіверському напрямку. Зокрема геолокаційні кадри показують, що ЗСУ повернули позиції у східній Івано-Дар'ївці (на південний схід від Сіверська).

Дещо просунулися противники й на північний захід від Білогорівки (на північний схід від Сіверська). Та продовжували наступ в районі Григорівки та Білогорівки, поблизу Верхньокам'янського, Івано-Дар'ївки та Спірного, біля Званівки та Переїзного. Просунулися загарбники й поблизу Часового Яру і на південний захід від Донецька. 

Новини за темою: Росіяни просуваються у Донецькій області – біля Часового Яру і Торецька

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у зведенні Генерального штабу ЗСУ йдеться, що загалом протягом минулої доби зафіксували 167 бойових зіткнень. Приміром, 9 вересня противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетних удари із застосуванням чотирьох ракет, а також 97 авіаударів, зокрема, скинув 130 КАБів. Крім цього, здійснив 4916 обстрілів, з них 195 – із реактивних систем залпового вогню.

А ось на Сіверському напрямку українські захисники відбивали 14 штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Спірного та Званівки. На Покровському – наші воїни зупинили 41 штурмову і наступальну дію агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Новотроїцьке, Гродівка, Новогродівка, Селидове та Михайлівка.

Однак найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Михайлівки та Новогродівки. А на Курахівському напрямку Сили оборони відбили 46 атак.

Аналітики DeepState додають: ворог просунувся у Красногорівці, біля Новогродівки та Вугледара. Також уточнено лінію зіткнення у Торецьку.

Раніше повідомлялося, що ЗСУ відновили нещодавно втрачені позиції під Покровськом Донецької області. А російські окупанти взялися атакувати на Торецькому напрямку – побільшало наступальних дій з боку РФ.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції