Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни

Воїн ЗСУ говорить, що найближчим часом на фронті всі завдання виконуватимуть із залученням дронів різного типу
Вадим Гладков, перший заступник командувача Нацгвардії
Джерело: Укрінформ

Коли всі зрозуміли, що без дронів нікуди – почали активно розвиватися підрозділи безпілотних систем і виробництво дронів. Коштом державних програм ЗСУ отримали велику кількість дронів, як FPV, так і розвідувальних. Україна використовує власні потужності для виробництва. Про це в інтерв'ю "Укрінформ" розповів перший заступник командувача Нацгвардії Вадим Гладков.

Він зокрема повідомив про співвідношення дронів з української та російської сторони.

"Стосовно тактичного рівня – Mavic, Matrice, FPV – то у нас, мабуть, однакова кількість, певний паритет. У росіян більше розвідувальних БпЛА, як-от ZALA та "Орлан" (дальність польоту до 120 км, – ред.). Проте паритет не стосується артилерії – на складних напрямках противник постійно намагається використовувати велику кількість артилерії, вистрілює сотні й тисячі снарядів за добу", – зазначив Гладков.

При цьому додав, на фронті потрібні як розвідувальні, так і бойові дрони.

"Потрібні всі дрони, розвідувальні – це обов'язково. Зараз немає такої ділянки на лінії фронту, щоб там не висів дрон і не спостерігав за полем бою. Ба більше, саме оператор дрона надає інформацію у командний пункт чи бійцям, які сидять в окопі, що на них суне група піхоти. Не вони бачать ворога, його бачить безпілотник, і наші бійці вже готуються відбивати ці атаки", – сказав нацгвардієць.

І уточнив, якщо дрон не побачив ворога, тоді відбивати атаку важче і на це піде більше ресурсів і часу.

"Найкращий варіант – виявити спробу штурму заздалегідь, на етапі підготовки чи висування. Гадаю, що впродовж найближчих років усі – і ми, й ворог – перейдемо до активного використання дронів для всіх завдань. Взагалі зброї ніколи не буває достатньо. Поки йдуть активні бойові дії, не вистачатиме ані дронів, ані артилерійських засобів", – пояснив Гладков.

Нагадаємо, маленьким 2-кілограмовим дроном українські військові приземлили російський гелікоптер Мі-8. Пригода сталася 31 липня. 

А навесні Інститут вивчення війни повідомив, що українські військові вдосконалили способи знищення російських дронів дальнього радіусу дії. Для цього ЗСУ застосовують FPV-дрони.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції