Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Росія передбачала вторгнення ЗСУ в Курську область за кілька місяців, – The Guardian

У середині березня підрозділам на кордоні було наказано посилити оборонні рубежі та організувати додаткові навчання в рамках підготовки до українського транскордонного нападу
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російське військове командування передбачало вторгнення України в Курську область і розробляло плани щодо його запобігання протягом кількох місяців, проте без успіху. Про це пише The Guardian з повідомленням на захоплені документи МВС, ФСБ і армії Росії з Курської області, якими бійці ЗСУ поділилися з журналістами.

"Деякі з документів є друкованими наказами, розісланими в різні підрозділи, а інші – рукописні журнали, в яких фіксуються події та проблеми на конкретних позиціях. Найбільш ранні записи датовані кінцем 2023 року, а найостанніші документи датовані всього шістьма тижнями до того як Україна почала вторгнення в Курську область 6 серпня. Переважно це документи з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку, зокрема з 2-ї роти 17-го батальйону", – зазначає видання.

У деяких записах йшлося про "можливість прориву державного кордону" українською армією і віддавався наказ посилити підготовку до відбиття будь-якого нападу. Командири підрозділів були попереджені про плани України "швидко просунутися з Сумської області на російську територію на глибину до 80 км, щоб створити чотириденний "коридор" до прибуття основних підрозділів української армії на бронетехніці".

У середині березня підрозділам на кордоні було наказано посилити оборонні рубежі та організувати додаткові навчання в рамках підготовки до українського транскордонного нападу. А в середині червня з'явилося більш конкретне попередження про плани України "в напрямку Юнаківка – Суджа з метою взяти Суджу під контроль".

Також було передбачено, що Україна спробує знищити міст через річку Сейм, щоб порушити російські лінії постачання в цьому регіоні, що згодом і сталося. При цьому в червневому документі містилася скарга на те, що російські частини, розміщені на фронті, "заповнені в середньому лише на 60–70% і складаються в основному з резервістів зі слабкою підготовкою".

Документи також дають уявлення про російську тактику за останній рік. В одному випадку йдеться про необхідність створення несправжніх окопів і позицій, щоб заплутати українські розвідувальні безпілотники. А на хибні позиції пропонували відправити кілька солдатів, які вночі запалюватимуть багаття і ходитимуть зі смолоскипами, і Росія мала створити радіоперемовини щодо хибних позицій з метою їхнього перехоплення. При цьому незрозуміло, чи були такі позиції взагалі створені.

Крім того, видання зазначає що були проблеми з моральним духом росіян в Курській області.

Операція в Курській області

6 серпня стало відомо, що українська армія увійшла в Курську область. Попередньо відомо, що в операції можуть брати участь близько 10 тисяч українських військових і десятки одиниць важкої техніки.

За декілька днів українським бійцям вдалося просунутися в глиб регіону на кілька десятків кілометрів.

9 серпня з’явилося відео, що ЗСУ контролюють місто Суджа, де розташована газорозподільна станція, через яку Росія прокачує газ до Європи.

Forbes писав, що ЗСУ на довгий термін захопили Курську область та планують знищити авіабазу Халіно.

12 серпня президент Зеленський офіційно підтвердив, що операцію в Курській області проводить Україна.

Читайте також:
РФ хоче перейти до цілодобових атак по Україні, – ЦПД
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
Чому Путін боїться оголошувати нову хвилю мобілізації: Роз’яснення аналітиків ISW
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ