Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Чому Путін боїться оголошувати нову хвилю мобілізації: Роз’яснення аналітиків ISW

Кремль і міноборони Росії значною мірою шокували російське суспільство, коли оголосили часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року

Армія РФ

Джерело: відкриті джерела

Оскільки кремлівський диктатор Володимир Путін побоюється, що мобілізація в Росії є прямою загрозою стабільності його режиму, вона залишається малоймовірною у короткостроковій і середньостроковій перспективі. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують, нещодавно російське опозиційне видання Meduza повідомило, що джерела, близькі до уряду Росії, стверджували: Москва розглядала ідею мобілізації відразу після Курської операції. Проте російський Кабмін та пов'язані з Кремлем бізнесмени виступили проти цих міркувань.

Водночас зазначається, що Путін під час всієї операції ЗСУ в Курській області сигналізував про свою прихильність до набору добровольців, хвалячись кількістю новобранців, зацікавлених у бойових діях в Україні.

"Путін не скористався заходженням українських військ у Курську область як можливістю підготувати російське суспільство до мобілізації в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Натомість він вирішив сформувати нові нерегулярні формування та розширити зусилля з вербування російських добровольців", – йдеться у публікації.

Однією із причин є те, що Кремль і міноборони Росії значною мірою шокували російське суспільство, коли оголосили часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року. Тож зараз Путін прагне уникнути негативної реакції суспільства у відповідь на нову хвилю мобілізації.

Перша хвиля мобілізації

Як відомо, першу офіційну хвилю "часткової" мобілізації було оголошено у РФ 21 вересня 2022 року. Це сталося після успішної операції України у Харківській області, коли за лічені дні українська армія відновила контроль на величезній території Харківщини. Тоді росіяни додатково призвали близько 300 тис. чоловіків.

Після цього у ЗМІ неодноразово припускали, що Путін може оголосити ще одну хвилю через катастрофічні втрати російських окупантів на фронті. Однак у публічному просторі російська влада стверджує, що "потреби у проведенні мобілізації немає".

Читайте також:
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW