Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ

Найбільше ворога цікавили геолокації командних пунктів, складів з боєприпасами та укріпрайонів Сил оборони на Запорізькому напрямку

СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ

Джерело: СБУ

Служба безпеки України затримала агента воєнної розвідки РФ у Запоріжжі. Попередньо встановлено, що він шпигував за українськими військами, які залучені до бойових дій на Південному фронті. Про це передає пресцентр СБУ.

"Найбільше ворога цікавили геолокації командних пунктів, складів з боєприпасами та укріпрайонів Сил оборони на Запорізькому напрямку. Також окупанти хотіли дізнатися про основні маршрути руху, орієнтовну кількість та найменування бойової техніки ЗСУ, яка прямує на передову", – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що для отримання розвідданих окупанти завербували 22-річного демобілізованого строковика, який раніше проходив службу в одному з військових гарнізонів України.

"У поле зору воєнної розвідки РФ молодик потрапив через своїх батьків, які проживають на тимчасово захопленій частині території Запорізької області та співпрацюють з російською спецслужбою. У травні цього року він звільнився у запас та оселився в обласному центрі. Згодом на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник 316-го розвідцентру головного управління генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), що базується у Севастополі. Особу окупанта вже встановлено співробітниками СБУ", – додали в Службі безпеки України.

Спочатку ворожий спецслужбіст запросив у свого агента координати бойових підрозділів та логістичних складів військової частини, в якій колишній строковик проходив службу. Потім за завданням ГРУ РФ зрадник почав обходити прифронтове місто, де приховано фіксував локації підрозділів ЗСУ та мостів, якими вони рухаються у напрямку передової.

Ворог планував використати агентурну інформацію для підготовки ударів по Силах оборони з використанням керованих авіабомб, дронів-камікадзе та важкої артилерії.

"Служба безпеки спрацювала на випередження і затримали агента на гарячому, коли він проводив дорозвідку поблизу військового об’єкта. На місці події у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації зі своїм російським куратором", – додали в спецслужбі.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також:
США оголосили про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
Службовці українського проєктного інституту надавали допомогу у відновленні нафтогазового комплексу РФ
РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс