Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ презентувало Міноборони

Як пілотний проєкт вона запрацює в кількох областях України вже з лютого 2025 року
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Нову модель забезпечення харчуванням Збройних сил України презентувала закупівельна агенція Міністерства оборони "Державний оператор тилу". Як пілотний проєкт вона запрацює в кількох областях країни вже з 2025 року, повідомили в пресслужбі відомства.

У Міноборони зазначили, що з планом уже ознайомили потенційних постачальників, виробників та дистрибʼюторів.  А головне завдання нового підходу полягає в тому, щоб забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, і підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

"З лютого 2025 року діятимуть дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання", – пояснив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Пілотний проєкт, кажуть в оборонному відомстві, діятиме протягом року в Києві, Київській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Кіровоградській областях.

Які це будуть зміни?

Зміни в основному стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

Зокрема постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Визначать і зафіксують граничну вартість каталогу.

Також за більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики "Державного оператора тилу" планує обирати виробників, яких будуть контрактувати постачальники.

Уже за рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ же зможе поставити їх у чорний список за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності

Разом з тим вся продукція проходитиме через розподільчий центр і лише тоді її відправлятимуть на військові частини. До такого додаткового етапу контролю якості долучатимуть експертів "Державного оператора тилу".

"Це новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань", – резюмують у Міноборони.

Новини за темою: Україна розробила сухпайки за стандартами НАТО: Що туди входить

Додамо, у серпні Міністерство оборони переуклало контракти на постачання харчів для військових і це дозволило знизити ціни на продукти. Наприклад, яйця коштують 2,40 гривні за штуку в тилових регіонах і 3 гривні на фронті. Так, "Держоператор тилу" продовжує переукладати контракти на харчування військових у тих регіонах, де попередні постачальники не впоралися зі своїми обов'язками й не забезпечили військових якісним харчуванням за конкурентними цінами.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції