USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Яйця по 2,40 гривні за штуку в тилу і по 3 гривні на фронті: Міноборони переуклало багатомільйонні угоди на харчування військових

Нові угоди повинні гарантувати стабільне постачання продуктів за нижчими цінами, які своєю чергою вигідно відрізняються від середніх роздрібних
Яйця

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України переуклало контракти на постачання харчів для військових і це дозволило знизити ціни на продукти. Наприклад, яйця коштують 2,40 гривні за штуку в тилових регіонах і 3 гривні на фронті, повідомляють "Наші гроші" з посиланням на Prozorro.

Видання вказує, що Держоператор тилу Міноборони продовжує переукладати контракти на харчування військових у тих регіонах, де попередні постачальники не впоралися зі своїми обов'язками й не забезпечили військових якісним харчуванням за конкурентними цінами.

Тож нові угоди повинні гарантувати стабільне постачання продуктів за нижчими цінами, які своєю чергою вигідно відрізняються від середніх роздрібних.

"Наприклад, новий тендер на постачання продуктів до Києва та Київської області на суму 729 мільйонів гривень виграла фірма "Контракт продрезерв 5", а по Рівненській області на суму 407 мільйонів гривень обрали ТОВ "Сендерс". Раніше ці регіони обслуговував консорціум "Юнайтед Фуд Груп", до складу якого входила і фірма "Сендерс", але консорціум не впорався із завданнями", – пише видання.

Також через те, що фірма "Гранпрі" не змогла забезпечити військових необхідними продуктами у фронтовій Донеччині, її замінили іншим постачальником – "Трейд граніт інвест".

Інфографіка
Джерело: Наші Гроші

Разом з тим ціни на продукти в нових каталогах залишаються нижче роздрібних. Приміром, яйця для тилової Рівненщини коштують 2,40 гривні за штуку, а для фронтової Донеччини – по 3 гривні, враховуючи доставку. Тоді як у Києві ціна на яйця складає 3,10 гривні. Варто додати, що роздрібна ціна яєць по Україні – 3,30 гривні.

"Це разюче контрастує із ціною 17 грн за яйце, яку Міноборони прописувало в деяких контрактах на 2023 рік. Коли їхня ринкова ціна, за даними Держстату, була 6,30", – констатують журналісти.

І додають, що за період з 27 липня по 3 серпня у системі Prozorro оприлюднили 52 тисячі повідомлень про закупівлі на суму 16,27 мільярда гривень. Серед цих угод значну частину займають контракти на постачання харчів для військових, що є критично важливим для забезпечення боєздатності армії.

Новини за темою: Яйця не по 17 гривень: Державний оператор тилу оголосив перші закупівлі за напрямом харчування

Варто зауважити, що ще в березні Державному оператору тилу не вдавалося вмовити рітейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік.

Ба більше, старі постачальники брали військових за горло і взагалі відмовлялися від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок. Тоді діючі контракти на харчування ЗСУ закінчувалися 31 березня.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції