Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Не тільки без світла по 12 годин взимку, а й, можливо, без газу, – прогноз експерта на зиму-2024/2025

Питання постачання газу залишається відкритим, особливо якщо припиниться транзит російського, стверджує Корольчук
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Газ за графіком та мінімум 12 годин без світла, ймовірно, чекають на українців взимку. Про це заявив в ефірі "День.LIVE" експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він припускає: навіть якщо зима буде середньостатистичною, відключення електроенергії неминучі.

"Ситуація липня, якщо ви памʼятаєте, які за тривалістю відключення були? Грубо кажучи, 12 годин електроенергії не було – оце оптимістичний сценарій грудня, січня, лютого. Залежить від того, яка буде плюс-мінус температура", – каже аналітик.

Разом з тим стверджує, що з газом ситуація може бути дещо кращою, однак питання постачання залишається відкритим. Особливо якщо припиниться транзит російського газу.

"То з січня – лютого можемо зіткнутися з проблемою. Це песимістичний прогноз, оскільки ще торік "Нафтогаз" його розробляв, що можуть бути також постачання. У нас графіки постачання електроенергії є, можуть бути й графіки постачання газу, тобто чергуватися в певні періоди. Для того щоб система опалення зекономила цей газ в цілому, – це стосується централізованого опалення і приватних споживачів", – коментує Корольчук.

Експерт погоджується, що це додаткове навантаження на всі системи й підвищує аварійність і залишається тоді ремонтувати у разі чого. Проте так, говорить Корольчук, можна буде пройти зиму.

Новини за темою: Постачання газу в балонах населенню: Кабмін запустив експериментальний проєкт

Раніше ексглава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв, що українці повинні на побутовому рівні готуватися до того, що відключення світла відбуватимуться і взимку. Виключати вірогідність планових відключень не можна навіть за нинішніх планів відновлення генерації, не говорячи про нові обстріли з боку Росії.

Читайте також:
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго
ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США
Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС