USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла

Водночас глава "Укренерго" стверджує, що українці природно значно краще адаптовані до різних випробувань, ніж європейці
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці повинні на побутовому рівні готуватися до того, що відключення світла відбуватимуться не лише у літній період, але і взимку. Виключати вірогідність планових відключень не можна навіть за нинішніх планів відновлення генерації, не говорячи про нові обстріли з боку Росії, заявив глава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час інтерв'ю hromadskе.

Посадовець рекомендує мешканцям, зокрема багатоквартирного будинку, збиратися із сусідами й проводити утеплення. Це дозволить зменшити споживання електрики на опалення, адже тоді будівлі будуть добре утримувати тепло.

"Слід подбати про забезпечення автономних джерел живлення для насосів, які використовуються для прокачування води та тепла у відповідних внутрішньобудинкових мережах. Такі резервні джерела енергії потрібні, щоб у разі відключення електрики не втратити водопостачання й опалення", – каже Кудрицький.

І разом з тим додає, якщо говорити про приватні будинки, то тут більший перелік можливостей порівняно з багатоквартирними. Адже як варіант можна придбати генератор чи встановити твердопаливного котла й зробити утеплення будинку.

"Не слід забувати й про побутові речі – ощадливе споживання електроенергії. Використання електроприладів, які споживають багато енергії, як-от пральна машина й сушарка, краще перенести на нічний час. Не варто користуватися теплою підлогою – доречніше постелити килими", – радить глава компанії.

Кудрицький стверджує, що українці природно значно краще адаптовані до різних випробувань, ніж європейці. Тим паче від уряду та на рівні місцевої влади є багато програм із частковим фінансуванням різних енергоефективних заходів. 

Зима буде непростою

Водночас посадовець закликає готуватися до зими і каже, що вона буде непростою. А реальна ситуація залежатиме від низки факторів, основний із яких – обстріли.

"Неможливо зараз передбачити їхній характер, масованість і влучність. Розглядаємо кілька сценаріїв, але завжди готуємося до найгіршого. Песимістичний передбачає продовження масованих обстрілів, унаслідок чого вийдуть із ладу певні об'єкти енергетики. У такому разі взимку буде дещо менше доступної генерації, ніж передбачено нашим базовим планом", – коментує Кудрицький.

Натомість, зауважує чиновник, оптимістичний сценарій передбачає, що вдалих обстрілів ворога не буде або їх буде небагато. За таких умов вдасться відновити більше об'єктів енергетики, ніж очікують за базовим планом. Тоді відключення будуть трохи менші.

"Треба розуміти, що відключення електрики можуть бути наступної зими. Необхідно бути готовими до складних сценаріїв взимку. Це краще ніж зараз пообіцяти людям, що все буде добре і зима пройде без відключень, а потім доведеться їх вводити. Маємо раціонально розуміти, на якій точці перебуваємо. Повторюсь, 9 ГВт потужності – це величезне число. І з такими втратами стабілізаційні відключення певний час іще будуть", – наголосив Кудрицький.

Новини за темою: Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК

До речі, нещодавно в ДТЕК "Київські електромережі" пояснили, як визначаються обмеження світла, які треба застосувати для споживачів. Розмір обмеження для кожної області визначає НЕК "Укренерго". Контролює прорахунки – Міністерство енергетики. Обов’язок оператора системи розподілу – розподілити виділену потужність між клієнтами", – йдеться в повідомленні. А "Укренерго" кожного дня встановлює та доводить до операторів систем розподілу обмеження на день. Першою чергою електроенергія виділяється на критичну інфраструктуру (лікарні, котельні, водопостачання, військові об’єкти і т.п.).

Читайте також:
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів