Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

На п'ять мільйонів росіян тільки один крематорій: У РФ скаржаться на нестачу цвинтарів

Нині в Росії похованням можуть займатися лише муніципальні організації
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Росії не вистачає цвинтарів та крематоріїв. Про критичну ситуацію заявила заступниця голови комітету Держдуми з будівництва та житлово-комунального господарства Світлана Разворотнєва.

За словами депутатки, нині на п'ять мільйонів росіян припадає лише один крематорій. Приміром, в Японії один крематорій "обслуговує" 79 тисяч осіб, а в США – 159 тисяч.

Водночас Разворотнєва називає ймовірні причини такої проблеми.

"Похованням можуть займатися лише муніципальні організації. Тобто неможливо створити приватні крематорії, інші ритуальні об'єкти та залучити в цю сферу інші капітали та інвестиції, крім державних. Це створює додаткові труднощі для людей, особливо у великих містах, де до 70% поховань відбувається через кремацію", – каже чиновниця.

Посадовиця також зазначає, що бізнес готовий "влитися в нову сферу", але через відсутність необхідної нормативної бази результат дуже відрізняється від регіону до регіону.

Натомість вихід із ситуації депутатка вбачає в зміні законодавства. Мовляв, законопроєкт уже підготували й направили експертній спільноті для обговорення та детального аналізу.

Так, документ дозволить зводити ритуальні споруди в межах державно-приватного партнерства. Авторка ініціативи вказує, що якщо все пройде успішно, на розгляд Держдуми його можуть внести приблизно через місяць.

Новини за темою: Загальні втрати України та РФ у війні сягнули мільйона осіб, – WSJ

Тим часом проєкт Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у селищі Гатне Фастівського району, що на Київщині, пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок. У Мінветеранів пояснили, що це стосується будівництва першої черги. А сам проєкт є важливою справою задля збереження української нації.

Читайте також:
Почалися проблеми: Російські постачальники не можуть завезти в країну до 40% автозапчастин
Байден заявив, що США готові до переговорів з РФ, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози
Майже 300 об’єктів портової інфраструктури України пошкодили росіяни за останні три місяці
Росіяни вдарили по судну в порту Південний, яке перевозило 6 тис. тонн української кукурудзи