Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Загальні втрати України та РФ у війні сягнули мільйона осіб, – WSJ

Втрати створюють проблеми для обох країн, проте вони більше шкодять саме Україні
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Загальна кількість українських і російських військових, які загинули або були поранені з початку повномасштабної війни, сягнула мільйона осіб. Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal.

Водночас, як зазначає видання, визначити точну кількість загиблих і поранених у війні складно, оскільки Росія та Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані, а іноді оприлюднюють цифри, яким багато хто не довіряє.

Посилаючись на конфіденційні українські оцінки, зроблені на початку 2024 року, кількість загиблих українських військовослужбовців становить 80 тисяч, а поранених – 400 тисяч. Тоді як, за оцінками західних розвідників, які явно різняться, кількість російських втрат становить майже 200 тисяч убитими і 400 тисяч пораненими.

Новини за темою: Чи почнеться Третя світова війна, вирішиться в Україні, – у США оприлюднили звіт Конгресу

У публікації йдеться, що ці втрати створюють проблеми для Росії, яка використовує хвилі погано підготовлених солдатів для просування на сході України, а також намагається протистояти українському наступу на Курщині.

Однак втрати ще більше шкодять Україні, населення якої в третину менше, ніж у Росії.

Там вважають, що заява президента Володимира Зеленського в лютому про те, що у війні проти РФ загинуло близько 31 тисячі військових, була спрямована, щоб заспокоїти суспільство і допомогти продовжити мобілізацію вкрай необхідних новобранців.

Україна може зіткнутися з демографічною кризою

За даними газети WSJ, яка посилається на українських урядовців, одна з важливих причин, чому Зеленський відмовляється мобілізувати ключову когорту чоловіків віком від 18 до 25 років, полягає в тому, що більшість із цих людей ще не мали дітей.

Як вважають демографи, якщо призовники цієї вікової категорії загинуть або стануть недієздатними, то подальші демографічні перспективи будуть ще більше затьмарені.

Сам напад Росії на Україну мав катастрофічні наслідки для демографічної ситуації для української держави.

Згідно з підрахунками ще за 2001 рік, в Україні на той час проживало 48 мільйонів жителів. За даними українських демографів та урядовців, на початку 2022 року, до того як РФ вторглася, ця кількість впала до 40 мільйонів, включно з такими регіонами, як Крим, який Росія окупувала у 2014 році.

За даними ООН, від початку війни в лютому 2022 року понад 6 мільйонів людей покинули Україну, а Росія захопила нові території. Відповідно, загальна кількість населення на підконтрольній Києву території впала до 25–27 мільйонів.

Нагадаємо, згідно з даними дослідження, найгіршою шкодою, що спричинила російська збройна агресія, 72% опитаних українців вважають загибель цивільних та 70% – загибель військових.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
На Кіровоградщині аферист виманив у родичів загиблих воїнів понад мільйон гривень