USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Проєкт Національного військового кладовища пройшов держекспертизу

Наступним етапом буде оголошення тендеру та відбір підрядника для будівництва
Національне військове меморіальне кладовище
Національне військове меморіальне кладовище
Джерело: відкриті джерела

Проєкт Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у селищі Гатне Фастівського району на Київщині пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства ветеранів.

У відомстві зазначили, що це стосується будівництва першої черги. А сам проєкт є важливою справою задля збереження нації.

"Проєктна документація на будівництво першої черги Національне військове меморіальне кладовище пройшла державну експертизу. НВМК – це не питання "хочу" чи "не хочу", "земля впаде в ціні" або "ліс садив своїми руками". Наразі перед нами глобальні речі - збереження нації. І захисники та захисниці, які невдовзі з почестями знайдуть саме тут своє "останнє місце дислокації", віддали свої життя задля збереження нашого життя, нашої землі, лісу, спільного дому", – сказав в.о. міністра Олександр Порхун.

Так, проєкт першої черги передбачає будівництво:

  • секторів поховань;
  • колумбарних стін;
  • монументів;
  • меморіалу;
  • адміністративної будівлі;
  • будинку трауру;
  • господарської будівлі та пункту охорони;
  • ангару;
  • артезіанських свердловин;
  • трансформаторних підстанцій та котельні;
  • зупинок громадського транспорту;
  • насосної станції та локальних очисних споруд;
  • огорожі, резервуарів;
  • під'їзної дороги й відкритих автостоянок.

У міністерстві додали, що наступним етапом буде оголошення тендеру та відбір підрядника для будівництва. Також очікуватимуть на отримання дозволу щодо виконання будівельних робіт.

Новини за темою: Національне військове меморіальне кладовище: Поховання і дим від крематорію не забруднюватимуть довкілля, – Мінветеранів

Про меморіальне кладовище

Кабінет міністрів України схвалив створення Міністерством ветеранів ДП "Національне військове меморіальне кладовище" в жовтні 2022 року.

Реалізацію проєкту НВМК у Гатненській громаді неподалік Києва до серпня 2025 року погодили в серпні 2023.

Вже в грудні минулого року Мінветеранів презентували громадськості ескізний проєкт НВМК і візуальні проєкти уніфікованих надгробних плит.

У березні 2024 року в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що перші поховання на військовому кладовищі можуть розпочатися наприкінці літа – початку осені 2024 року.

Повністю ж побудувати весь комплекс мають намір до 2027 року. До того ж НВМК буде повністю інклюзивним, а на могилах загиблих воїнів встановлюватимуть хрести або меморіальні плити, повідомляв заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко.

Орієнтовно 1,5 млн громадян матимуть право бути похованими на Національному військовому меморіальному кладовищі після закінчення війни. І йдеться не тільки про загиблих під час війни бійців. Наразі кладовище розраховане на 150 тисяч поховань. 

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені