Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків

Через брак чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат, який виробляє в тому числі і туалетний папір, може зупинити роботу
Київський КПК
Джерело: відкриті джерела

На Київському картонно-паперовому комбінаті (ККПК) б'ють на сполох: через мобілізацію на підприємстві уже бракує чоловіків. А у разі тотальної мобілізації, виробництво взагалі може припинити роботу. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На Київському КПК стверджують, що є суто чоловічі вакансії, які неможливо замінити жінками. Зупинка виробництва крім відсутності необхідної продукції у споживачів може спричинити складність функціонування всієї Обухівської громади, де, власне, розташоване підприємство.

"Великий бізнес, зокрема Київський картонно-паперовий комбінат австрійського Pulp Mill Holding, вже моделює наслідки кадрового дефіциту. Побоювання залишитися без здатності забезпечувати необхідні виробничі процеси підприємства через нестачу персоналу не безпідставні – наразі у лавах ЗСУ – кожен 10-й співробітник комбінату", – йдеться в повідомленні пресслужби.

На підприємстві розповіли, що на дільницях, де раніше працювали переважно чоловіки, сьогодні можна побачити жінок, адже ККПК розпочав програми з професійного навчання, завдяки яким можна опанувати нову професію за рахунок підприємства – наприклад, водійки навантажувача.

Водночас, наголошують на комбінаті, є працівники, замінити яких складно, а іноді й неможливо. Зокрема, щоб стати машиністом папероробної або картоноробної машини, необхідно близько п'яти років, оскільки потрібно опанувати низку поетапних робіт.

Ще незамінність фахівців паперової галузі обумовлена і тим, що виробництво паперу пов'язане з підвищеним рівнем шуму, температури, вологості та вібрації, тому люди, які працюють у цехах, повинні бути фізично витривалими.

"На підприємстві є й професії, де за вимогами охорони праці можуть працювати лише чоловіки. Тому варіант заміни їх жінками неможливий. Якщо таких співробітників мобілізують, зупиниться виробництво", – застерігають на комбінаті.

Постраждає вся громада

На підприємстві прогнозують, що у разі зупинки ККПК споживачі залишаться без санітарно-гігієнічної продукції, а великі виробники українських товарів – без картонної тари. Крім того, зупинка підприємства може кардинально вплинути на життя Обухівської громади.

"До складу Обухівської міської територіальної громади входить 25 населених пунктів: 24 села та місто Обухів. Із 50 тис. осіб населення понад 2 тис. працює на Київському КПК, і у 2023 році третину кошторису громади становили податки ККПК. Тому призупинення діяльності комбінату загрожує важкими наслідками", – цитують у пресслужбі секретаря Обухівської міськради Ларису Іллєнко.

За її словами, у цьому випадку значно зменшаться надходження до місцевого бюджету, що вплине на соціально-економічний розвиток громади та торкнеться практично всіх галузей, зокрема освіти та медицини.

"У сфері ЖКГ виникне проблема з очищенням побутових стоків. Зникне опалення у багатоквартирних житлових будинках – споживачах підприємства, а це понад 20 тисяч абонентів. Але хочеться сподіватися, що громада зможе і надалі розраховувати на плідну співпрацю з комбінатом. З огляду на складні умови мобілізації, Київський картонно-паперовий комбінат стоїть перед серйозними викликами. Відповідь на питання, чи зможе підприємство зберегти свою стабільність, і надалі залишається відкритою. Чи зможемо подолати кадровий голод і продовжувати роботу, покаже час", – вважає вона.

Київський КПК – головне підприємство однойменної групи компаній, одного з найбільших підприємств Європи щодо випуску картонно-паперової продукції зі штатом понад 2,5 тис. працівників. У 2023 році комбінат випустив продукції (гофротари, паперової продукції санітарно-гігієнічного призначення, литої тари для яєць) на 7 млрд 568 млн гривень, а в січні – травні поточного року – на 3 млрд 173 млн гривень.

Дефіцит кадрів через мобілізацію

Дефіцит кадрів на ринку праці в Україні лише загострюється, адже вакансій стає все більше, кількість шукачів незначно, але зменшується, тож конкуренція продовжує падати.

Зокрема, згідно з дослідженням Європейської Бізнес Асоціації, 74% роботодавців, опитаних у рамках дослідження ринку праці України, відзначили, що відчувають дефіцит кадрів. Ще 17% опитаних зіткнулися з кадровим голодом частково.

Серед проблем, які існують на ринку праці в Україні, роботодавці назвали вигорання і втому співробітників, неготовність рекрутерів і роботодавців до співпраці з кандидатами 40+, диспропорції між зарплатними очікуваннями кандидатів та фінансовими можливостями бізнесу, відсутність стратегічного управління демографічними процесами тощо.

Наприклад у Києві спостерігається велика нестача працівників на комунальних підприємствах. Причиною цьому стала міграція та мобілізація в армію.

Нещодавно Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузей. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

Разом з тим парламент України ухвалив за основу законопроєкт №11084 про компанії, що належать до так званого "білого бізнесу" у сенсі дотримання податкового законодавства. Проте, як писали ЗМІ, Офіс президента відмовився від ідеї "економічного бронювання".

Читайте також:
Через брак робочої сили підприємці змушені підвищувати зарплати українцям, – НБУ
Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок "Резерв+"
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств