Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна

Крадіжки українського хліба з окупованих територій України відбувається під керівництвом російських військових посадовців та місцевих колаборантів
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Росіяни продовжують вивозити українське зерно з тимчасово окупованих територій Донецької області. Зокрема з нової партії цьогорічного врожаю зернових вже вивезено понад 800 тонн. Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

"Від початку року окупанти організували понад 15 таких "рейсів" із українським збіжжям з ТОТ України в Росію із порту Маріуполя", – йдеться у дописі.

У ЦНС пояснили, що крадіжки українського хліба з окупованих територій України відбувається під керівництвом російських військових посадовців та місцевих колаборантів, які пішли на співпрацю з ворогом.

"Нещодавно активісти "Кібер Спротиву" отримали доступ до пошти Захарія Джіоєва, заступника керівника федерального агентства морського та річкового транспорту, яке займається вивозом вкраденого українського зерна", – додали у ЦНС.

Мільйони тонн зерна РФ вивезла з окупованих територій

Минулого року журналісти видання Texty.org.ua вивчили супутникові знімки та економічні дані, щоб розрахувати об’єми вивезеного Росією українського зерна після 24 лютого 2022 року.

За підрахунками наших колег, окупанти вкрали понад 15 млн тонн зерна, з яких дві третини – пшениця, а третина – кукурудза та соняшник. Дохід від продажу такої кількості зерна за останні два роки може перевищувати 7 млрд доларів.

Водночас видання NGL.media з посиланням на російські експортні дані, пише, що створена росіянами держкомпанія лише за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 000 т зерна на 46 млн доларів. Крадене українське збіжжя вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії.

Нагадаємо, навесні минулого року суд наклав арешт на п'ять морських суден, які причетні до перевезення через окупований Крим награбованого українського зерна.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід