Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку

За прогнозами експертів, вперше може перемогти ультраправа партія "Національне об'єднання" (RN)
Вибори у Франції
Джерело: Reuters

У Франції вранці 7 липня розпочався другий тур парламентських виборів. Перемогу на яких вперше може здобути ультраправа партія "Національне об'єднання" (RN). Про це повідомляє Euractiv.

Президент-центрист Еммануель Макрон призначив дострокові вибори після поразки під час кампанії до Європарламенту у середині червня. Особливість у тому, що у Франції застосовується мажоритарна виборча система у два тури. Щоб бути обраним, кандидат має отримати: у першому турі абсолютну більшість поданих голосів та кількість, що дорівнює чверті виборців, вписаних у виборчі списки, у другому турі – відносну більшість.

Аби мати можливість брати участь у другому турі, кандидат має набрати щонайменше 12,5% від кількості зареєстрованих виборців.

Перший тур пройшов 30 червня, після чого формальна лідерка RN Марін Ле Пен із впевненістю заявила, що її політична сила зможе отримати абсолютну більшість у парламенті. За такого сценарію наступним прем'єром стане лідер партії, 28-річний політик Жордан Барделла.

Але минулого тижня було укладено понад 200 тактичних угод між центристами та лівими кандидатами, щоб не допустити перемоги ультраправих. Останні опитування показують, що RN не зможе отримати 289 мандатів, необхідних для абсолютної більшості у 577-місцевих Національних зборах. Екзит-поли та перші результати очікуються після 20:00.

Висока явка

Станом на 13:00 (по Києву) на виборах у Франції проголосували 26,63% виборців. Проміжна явка вже перевищила показники першого туру, який пройшов тижнем раніше, на 0,73%. І на 7,64% вище, ніж у другому турі у 2022 році.

Також повідомляється, що сьогодні особливо висока явка в округах Буш-дю-Рон – 34,59%, Коррез – 33,88% та Канталь – 33,48%. Найнижча явка в округах Сен-Дені – 12,77%, Валь-де-Марн – 17,07% та О-де-Сен – 18,72%.

У першому турі партія "Національне об'єднання", лідером якої є Марін Ле Пен, набрала 34% голосів. Друге місце дісталося лівому союзу "Новий народний фронт" із 28,1%. Політична сила президента Еммануеля Макрона посіла третє місце з 20,3%.

Чим відзначилася лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен заявила, що прем’єр-міністр від її партії не дозволить Києву застосовувати французьку далекобійну зброю для ударів по Росії.

Кілька днів тому міністерство закордонних справ Росії публічно підтримало партію ультраправої Марін Ле Пен "Національне об'єднання" на виборах у Франції. Париж назвав такий жест втручанням.

Читайте також:
Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Суд звільнив Павла Дурова з-під варти
Франція також видала ордер на арешт брата Дурова, який є співзасновником Telegram