USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Офіс президента відмовився від ідеї "економічного бронювання" від мобілізації

Генштаб побоюється, що "економічне бронювання" не розв'яже проблему з нестачею кадрів
Бронювання працівників
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

"Економічного бронювання" від мобілізації не буде. Про це повідомило джерело з Офісу президента виданню "РБК-Україна".

Попередньо відомо, що від такої ідеї відмовились через те, що Генштаб побоюється, що "економічне бронювання" не розв'яже проблему з нестачею кадрів, це буде сприйнято як офіційний відкуп від мобілізації і лише спричинить негативну реакцію в армії.

Водночас зазначається, що 5 млрд доларів, які очікували отримати від "економічного бронювання", можуть замінити зростанням податків.

Які варіанти щодо "економічного бронювання" розглядали?

Раніше повідомлялося, що у планах були дві моделі. Перша модель – це, власне, модель, яка народилася в Офісі президента, про те, що особи, які мають зарплату більше ніж 35 тисяч гривень, можуть бути заброньованими від мобілізації. 

Друга – це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій. Попередньо, розмір цього військового збору становить 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

Зазначимо, що законопроєкти ще досі не зареєстровані у парламенті.

Прив’язка до зарплати

Нардеп Олексій Гончаренко повідомляв, що в Кабміні планують привʼязати бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати.

І так забронюють всіх:

1. чиновників категорії А;
2. робітників підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальників для ЗСУ;
3. робітників поліції.

З бізнесу забронюють повністю:

1. працівників паливно-енергетичного комплексу;
2. операторів зв'язку;

Також отримують можливість для бронювання ті:

1. Хто отримує зарплату від 35 000 гривень.
2. Сплачує ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень, і ЄСВ ≥ 7,7 тис. гривень.
3. Айтівці, а саме резиденти "Дія.City" за умови сплати ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень.

Кого могло б стосуватись "економічне бронювання"?

Голова комітету ВР із податкової політики Данило Гетьманцев раніше заявляв, що отримати право на бронювання співробітників могли б підприємства, які відповідають критеріям так званого "білого бізнесу". Які саме критерії поставили перед компаніями, читайте тут.

Загалом до цього списку могли б потрапити маленькі, середні та великі підприємства, які відповідають трьом критеріям: мають податкове навантаження не менше, ніж у середньому по галузі, зарплату не менше середньої по галузі в регіоні і не мають податкових правопорушень (податкового боргу).

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям